Camera secretă din Castelul Corvinilor. A fost descoperită abia acum, în 2022. Detalii de ultimă oră

Camera secretă din Castelul Corvinilor. A fost descoperită abia acum, în 2022. Detalii de ultimă oră
Castelul Corvinilor, „una dintre cele șapte minuni ale României”!

Camera secretă din Castelul Corvinilor! Unul din cele mai frumoase castele trece în această perioadă printr-un amplu proiect de reabilitare. Este vorba de Castelul Corvinilor, iar investiția se ridică la 5 milioane de euro. Arheologii au descoperit recent camera secretă din Castelul Corvinilor. Muzeul a dat și detalii de ultimă oră, referitoare la descoperirea făcută.

Una din minunile arhitecturii, Castelul Corvinilor

Este imposibil să nu fi auzit măcar odată de Castelul Corvinilor. Construcția, cunoscută și sub numele de Castelul Hunyadi, este situat în județul Hunedoara. Este cunoscut și ca „una dintre cele șapte minuni ale României”.

Castelul Corvinilor este unul dintre cele mai mari castele din Europa și o piesă importantă de istorie pentru România.

Este, de asemenea, cel mai mare castel medieval din Transilvania, depășind chiar și misteriosul Castel Bran și Castelul regal Peleș.

Castelul Corvinilor a inspiriat celebre lucrări literare, precum cea a lui Bram Stoker, „Dracula”.

Numele său provine de la numele celui care a ordonat construcția sa, Ioan Hunyadi, și al fiului său, Matthias Corvinus, rege al Ungariei între 1458 și 1490.

Familia Corvin a avut un mare impact asupra Europei în secolul al XV-lea, Ioan Hunyadi, cunoscut în mod obișnuit sub numele de Iancu de Hunedoara, devenind faimos pentru luptele sale cu Imperiul Otoman și împiedicarea acestuia de a cucerii Belgradul și să avanseze spre Europa de Vest.

Familia Corvin a fost înrudită cu familia lui Vlad Țepeș, dar povestea lor este una plină de conspirații și trădări.

Muzeologii au descoperit camera secretă din Castelul Corvinilor

Partea cea mai importantă este faptul că în procesul de reabilitare, muzeografii au dat peste camera secretă aflată în incinta Castelului.

Anunțul spune că „specialiștii muzeului cu acelaşi nume au descoperit o nouă încăpere aflată la subsolul Aripii Zolyomi”:

„Prevăzută cu o scară din lemn, încăperea a ieșit la iveală odată cu efectuarea lucrărilor de restaurare a paramentului în zona respectivă.

Subsolul, este parte, cel mai probabil, din ansamblul de coridoare subterane care deserveau sistemul defensiv al Castelului Corvinilor.

Are zidurile din piatră și bolțile din cărămidă.”, se arată pe pagina de Facebook a Primăriei Hunedoara.

Proces de reabilitare de 5 milioane de euro

Așa cum scriam în introducere, celebrul castel trece printr-un amplu proces de reabilitare, pe toată structura sa.

Investițiile se ridică la 5 milioane de euro, și conform celor enunțate de muzeogravi, deja s-au făcut pași importanți în reamenajarea și consolidarea acestuia:

„În Castelul Corvinilor se lucrează în ritm susținut, la restaurarea următoarelor clădiri: Turnul Alb – se montează cursiva din lemn ce va permite accesul la toate etajele. Turnul vechi de poartă – interiorul este aproape finalizat, momentan muncitorii lucrând la rostuirea paramentului exterior.

Palatul Bethlen – se restaurează ultima încăpere de la parterul acestuia. Camera domnițelor – demontare tencuieli pe bază de mortar. Aripa Zolyomi – etajul al doilea va fi complet restaurat. Turnul Neboisa – restaurare parament exterior.

În același timp au fost predate o serie de spații în care s-a trecut deja la reamenajarea expozițiilor atât la parterul palatului Bethlen, dar și galeria suspendată ce permite accesul spre Turnul Neboisa. Totodată s-a reabilitat rețeaua electrică și s-au montat noi corpul de iluminat realizate din fier forjat.”, se mai arată pe pagina de Facebook a Primăriei Hunedoara.

Acest proiect nu est singurul pe care Primăria din Hunedoara îl are în vedere pentru Castelul Corvinilor.

În textul publicat pe Facebook, se mai arată că un alt proiect. Autoritățile locale spun că vor să demareze un proiect de „restaurare şi punere în valoare a Castelului Corvinilor prin intermediul unui nou proiect cu finanţare europeană, în valoare de aproximativ 6,5 milioane de euro (în cadrul căruia se vor aborda zonele şi lucrările care nu au putut fi incluse în actualul proiect european).”