Calendar ortodox, 2 iunie 2020. Ce sfinți sunt pomeniți de români astăzi
În Calendarul Ortodox Român în fiecare zi creștintinii români sărbătoresc un Sfânt important.Așa se face că astăzi, 2 iunie, sărbătorim unnume important în creștinătatea din România.
Calendar ortodox, 2 iunie 2020
Conform datelor din Calendarul Ortodox Român, numele de Sf. M. Mc. Ioan cel Nou de la Suceava este sărbătorit astăzi 2 iunie, în fiecare an, dar și pe data de 24 iunie. Este un Sfânt român din secolul al XIV-lea, pomenit de Biserica Ortodoxă Română atât pe 2 iunie, cât și pe 24 iunie, când se comemorează aducerea moaștelor sale la Suceava.
Conform izvoarelor vremii Sfântul mare mucenic Ioan cel Nou, cunoscut și ca Ioan cel Nou de la Suceava, s-ar fi născut în jurul anului 1300, din părinți creștini greci. Ceea ce se mai știe despre acest Sfânt este că localitatea sa de baștină este Trapezunt, un oraș-port la Marea Neagră al vremii, întemeiat de coloniștii greci. Aici, se spune, că se îndeletnicea cu negoțul iar călătoriile sale au fost în jurul și pe malurile Mării Negre în scopul înfăptuirii negoțului. Tot aici, în aceste împrejurări, Ioan cel Nou își marturisea și credința în Iisus Hristos pe care o propovăduia și celor din jurul său.
Ce sfinți sunt pomeniți de români astăzi
Legendele spun că prin lucrurile pe care le propovăduia a ajuns să aibă și dușmani, printre aceștia numărându-se și un neguțător apusean, pe nume Reitz, acesta din urmă, din răzbunare a împrăștiat minciuni pe seama lui Ioan cel Nou, pe vremea când amândoi se aflau în Cetatea Albă. Reitz le-a spus credincioșilor și celor care-l urmau pe Ioan, dar și eparhului cetății, că Ioan dorește să treacă la religia cea străveche a tătarilor, tengriismul. Eparhul, de origine tătară a crezut minciunile și l-a chemat pe Ioan să-l felicite pentru alegere dar acesta, dându-și seama că era un complot pus la cale de negustorul Reitz, i-a spus eparhului că este o minciună și că nu renunță la religia și crezul său și de aceea eparhul a poruncit ca Ioan să fie supus unor munci groaznice.
„Preaputernice eparhe, vorbele care ți s-au spus despre mine sunt mincinoase, sunt iscodiri răutăcioase. Eu nu voiesc să disprețuiesc bunătatea pe care mi-ai arătat-o, dar nu pot să mă lepad de Hristos „lumina lumii””, l-a mâniat pe eparh ce a considerat aceasta drept o insultă la credința tătărască.
Într-un final, după ce a fost chinuit și torturat, Sfântului Ioan cel Nou i s-a tăiat capul, iar eparhul, după mai multe miracole înfăptuite, a îngăduit creștinilor să ridice trupul lui Ioan și să-l înmormânteze după rânduiala creștină, fiid îngropat în cimitirul din Cetatea Alba.
Dar Reitz, în continuare plin de ură și dușmănie, a vrut să-i fure trupul și să-l ascundă. Când încerca să-l dezgroape, noul mucenic i s-a arătat în vis preotului care slujea la biserica cimitirului, descoperindu-i gândul lui Reiz. Ulterior enoriașii i-au mutat trupul într-o biserică din orașul Cetatea Albă, unde rămășițele sale pământești, neputrezite și răspândind bună mireasmă, puteau fi considerate acum ca sfinte moaște.
Ele au rămas în aceasta biserică aproximativ 70 ani, iar în anul 1402, Alexandru cel Bun a adus moaștele Sfântului Mucenic Ioan cel Nou la Suceava. Moaștele au rămas în biserica Mirăuți până în anul 1589, când au fost mutate în noua catedrală mitropolitană din Suceava, cu hramul Sfântului Gheorghe, ctitorită în prima jumătate a secolului al XVI-lea de domnitorii Bogdan al III-lea și fiul său Ștefăniță.
În afară de acesta, tot pe 2 iunie, creștinii ortodoxi români îl mai sărbătoresc și pe Sfântul Ierarh Nichifor, Patriarhul Constantinopolului, ”marele ajutător al dreptei credinţe, care s-a născut în Constantinopol, din părinţi binecredincioşi şi temători de Dumnezeu, anume Teodor şi Evdochia. Tatăl lui s-a învrednicit de cununa mărturisirii, suferind răni şi îngroziri pentru cinstirea sfintelor icoane.”