Calendar ortodox 18 octombrie 2020. Sărbătoare mare în România: ce nu ai voie să faci

de: Ștefan R. Apostol
18 10. 2020

În Calendarul Ortodox, se sărbătorește ziua dedicată celui ce se numește Sfântul Apostol și Evanghelist Luca. Deși cu cruce neagră, creștinii îl prăznuiesc cum se cuvine, astăzi 18 octombrie.

Calendar ortodox 18 octombrie 2020: Sfântul Apostol și Evanghelist Luca

Sfântul Luca s-a născut în Antiohia. În tinerețe, el a excelat în studiile sale de filozofie, medicină și artă greacă. În timpul slujirii Domnului Isus pe pământ, Luca a venit la Ierusalim, unde l-a văzut pe Mântuitorul față în față, a auzit învățătura Lui mântuitoare și a fost martor la lucrările Sale miraculoase. Ajungând la credința în Domnul, Sfântul Luca a fost numărat printre cei Șaptezeci de Apostoli și a fost trimis să predice. Cu Cleopa, el l-a văzut pe Domnul înviat pe drumul către Emaus (Luca 24).

Sărbătoare mare în România pentru Sfântul Apostol și Evanghelist Luca

În orașul Teba Sfântul Apostol și Evanghelist Luca și-a terminat viața în martiriu.

Discipolul Luca a participat la cea de-a doua călătorie misionară a apostolului Pavel și, din acel moment, au fost nedespărțiți. Într-un moment în care toți colegii săi l-au părăsit pe apostolul Pavel, discipolul Luca a rămas cu el pentru a aborda toate ostenelile faptelor evlavioase. După moartea apostolilor Petru și Pavel, Sfântul Luca a părăsit Roma pentru a predica în Acheia, Libia, Egipt și Tebaid. În orașul Teba Sfântul Apostol și Evanghelist Luca și-a terminat viața în martiriu.

Tradiția îi atribuie scrierea primelor icoane ale Maicii Domnului. ”Fie ca harul Celui născut din Mine și mila Mea să fie cu aceste icoane”, a spus Fecioara Preacurată în privirea icoanelor. Sfântul Luca a scris, de asemenea, icoane ale apostolilor întâi clasați Petru și Pavel. Evanghelia Sa a fost scrisă de Sfântul Luca în anii 62-63 la Roma, sub îndrumarea Apostolului Pavel.

Ce nu ai voie să faci astăzi

În credința populară, în această zi, creștinii ortodocși spun că nu ai voie, de exemplu, să scoți cunoiul sau să arunci cenușa din vatra sobei. Motivul ar fi că, dacă faci asta, lupii s-ar putea înmulții folosind cărbunii încă aprinși.

Un alt lucru despre care se spune că nu ai voie să-l faci azi, este acela de a nu pronunța cuvântul lup. În tradiția populară, astăzi cuvânt a fost înlocuit cu expresia gadină. Bătrânii spun că de Sfântul Luca nu avem voie să lucrăm piei sau lână, sau să te cerți cu cineva, sau să înjuri sau să blestemi. Dacă fci așa, s-ar putea întoarce tote împotriva ta, la un moment dat.