Calendar ortodox 14 martie. Zi sfântă azi. Ce rugăciune trebuie să spui, neapărat
Am ajuns în ultimele zile dinaintea Postului de Paști. Duminică, 14 martie, este Lăsata secului de brânză. Rugăciunea care se rostește azi.
Calendar ortodox 14 martie: rugăciunea care trebuie spusă astăzi
În fiecare an, la o zi după prăznuirea aducerii moaștelor Sfântului Nichifor, patriahul Constantinopolului, sărbătoare notată în calendarul ortodox în 13 martie, cu o zi după, în aceeași lună, este prăznuit Sfântul Benedict de Nursia. Odată cu ei mai sunt amintiți și sfinții Alexandru cel din Pidna și Eushimon, cunoscut ca episcopul Lampsacului.
„Strălucind Dumnezeiescul har al Preasfântului Duh, purtătorule de lumină, Preacuvioase Părinte Memnon, pe cei ce săvârşesc adormirea ta, prin rugăciunea ta cea minunată, curăţeşte-i de întunericul patimilor. Având mijlocul tău încins cu fier, spre omorârea patimilor, arătat te-ai îmbrăcat cu nepătimire, Preacuvioase. Fiind iubitor de oamenii cei neputincioşi, ai primit mult har de la Dumnezeu, a tămădui patimile cele netămăduite, preacuvioase.”
Regulile Postului Paștelui
Cel mai important post al anului, cel al Paștelui, va debuta peste câteva zile. Vor fi șapte săptămâni în care credincioșii trebuie să postească. Regulile care trebuie respectate în această perioadă au fost explicate de părintele Gabriel Cazacu, preot la Mănăstirea Cașin, într-un interviu pentru Antena 1.
„Ne pregătim să intrăm în Postul de Mare. Am văzut cu mare plăcere atîtea culori, atâtea gusturi. E o diversitate mare în piață. Îi încurajăm pe cei care își fac aprovizionarea de la piață să cumpere produse românești. Onorăm astfel strădania și truda celor care lucrează pământul românesc. Săptămâna aceasta e o săptămâna de pregătire, apoi urmează una în care renunțăm la lactate. Postul cel Mare presupune o pregătire graduală. Încet, încet, programul acesta ne pregătește pentru ce urmează, atât din punct de vedere spiritual, cât și trupesc.
Ați fi surprinși să aflați că sunt foarte mulți care postesc. Nu doar bătrânii postesc, cei care nu au nevoie de un aport caloric foarte mare. Postesc copii, tineri dinamici. Ei vin la biserică și cu foarte multe întrebări. Preoții duhovnici se pregătesc în această perioadă să-i aștepte. Nu ezitați să mergeți să vă reîntâlniți duhovnicul, să reîntâlniți biserica în care ați fost botezați, să vedeți ce mai face biserica și duhovnicul de care aparțineți”, a explicat părintele.