Calendar Evaluări Naționale 2021. Când vor avea loc examenele pentru clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a

de: Alexandra Chivu
15 03. 2021

Avem o primă generație de elevi care anul acesta va susține Evaluarea Națională după o programă nouă, bazată pe gândirea critică și competențe. Principalele schimbări și calendarul Evaluării Naționale: datele când vor avea loc examenele pentru cursanții claselor a II-a, a IV-a și a VI-a.

Calendarul Evaluărilor naționale de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a. Examenele vor avea loc între 20 aprilie și 20 mai

Evaluările naționale la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a în anul școlar 2020-2021 se vor desfășura în intervalul 20 aprilie – 20 mai, prevede un ordin al Ministerului Educației publicat în Monitorul Oficial. Evaluarea competențelor fundamentale la finalul clasei a II-a va începe cu proba scrisă la Limba română, care va avea loc în data de 20 aprilie.

Cei din partea minorităților naționale vor susține proba la Limba maternă în aceeași zi. Următorul test va fi la Limba română – citit va avea loc pe 21 aprilie- iar elevii din partea minorităților naționale vor susține în aceeași zi și proba la Limba maternă – citit. Elevii claselor a II-a vor avea de susținut proba la Matematică în data de 22 aprilie, iar cei care aparțin minorităților naționale vor avea pe 23 aprilie proba de scris – citit la Limba română.

Evaluarea Națională la clasa a IV-a va începe pe 18 mai cu proba la Limba română, care va fi urmată pe 19 mai de cea la Matematică. Micuții care aparțin minorităților naționale vor susține pe 20 mai proba la Limba maternă. Elevii de clasa a VI-a vor susține pe 12 mai proba la Limbă și comunicare, urmând ca în data de 13 mai să aibă proba la Matematică.

În ce constă noua programă la Evaluarea Națională

„De exemplu: notează două prenume a două colege de clasă ale fetei identificate în textul 1, asta înseamnă ca un copil să citească textul cu atenţie şi să găsească cele două prenume ale colegelor de clasă.” Astfel elevii NU mai trebuie să memoreze şi să reproducă, ci să înţeleagă. O altă cerinţă sună aşa…

„Cinematograful din cartier se numeşte: Mioriţa, Eminescu, Republicii”. Trebuie doar să fii foarte atent la ceea ce citeşti şi să oferi raspunsul. Acest lucru ridică o problemă delicată: schimbarea modului de predare a profesorului”, a explicat un profesor de limba română.