Calendar creștin ortodox. Ce sărbătoresc creștinii pe 25 mai

Calendar creștin ortodox. Ce sărbătoresc creștinii pe 25 mai. Sursa foto: antena3.ro

În luna mai, în ziua a douăzeci şi cincea, se sărbătorește pomenirea celei de-a treia aflări a cinstitului cap al sfântului, măritului prooroc şi Înaintemergător şi botezător Ioan Botezătorul.

Calendar creștin ortodox. Ce sărbătoare creștină este pe 25 mai

Ce-a de-a treia aflare a cinstitului cap al Sfântului Proroc Ioan Botezătorul se sărbătorește pe 25 mai. Cea de-a treia şi ultima descoperire a sfântului cap al Sfântului Ioan Botezătorul a fost făcută de un preot: Astfel, sfântul cap al lui Ioan Botezătorul a fost pus într-un vas de argint în Comane, la hotarul imperiului cu Armenia.

Ioan Botezătorul a fost întemnițat şi ucis din ordinul tetrarhului Irod Antipa, fiul regelui Irod cel Mare, conducătorul Galileei şi Pereea. Acesta a domnit din anul 4 Î.H până în anul 39 Î.H. Regele Irod s-a căsătorit cu soţia fratelui său, Irodiada. Pentru asta a fost aspru mustrat în mod public de către Sfântul Ioan Botezătorul.

Calendar creștin ortodox. Ce sărbătoresc creștinii pe 25 mai
Calendar creștin ortodox. Ce sărbătoresc creștinii pe 25 mai

Ioan Botezătorul, decapitat în timp ce își făcea rugăciunea

Astfel, potrivit tradiției, soldaţii ar fi năvălit în temniţă şi i-au tăiat capul Sfântului Ioan pe când acesta se afla în plină rugăciune. Trupul lui Ioan Botezătorul a fost luat în taină de ucenici şi îngropat. Capul, însă, a fost îngropat Irodiada, în propria sa curte, adânc în pîmânt, într-un loc pitit şi spurcat.

Despre fapta Irodiadei, cea care a fost de acord să se mărite cu fratele soțului său, ştia doar soţia lui Huza, economul lui Irod, ce purta numele de Ioana. Astfel, având multă durere pentru uciderea nevinovată a Sfântului Marelui Proroc Ioan, i-a luat capul de unde fusese îngropat noaptea, în taină, şi la pus într-un vas de lut. Apoi, acel vas de lut cu capul Sfântului Ioan Botezătorul l-a îngropat în muntele Eleonul, în Ierusalim.

A doua aflare a Sfântului Cap al lui Ioan Botezătorul

Aceasta este considerată prima aflare a sfântului cap. Capul Sfântului Ioan Botezătorul a stat acolo până în vremea Sfinţilor Mari Împăraţi Constantin şi mama sa, Elena. Atunci, cu ajutorul a doi monahi, Sfântul cap a ajuns în localitatea Emesa, în Siria, la un biet olar. după ce a trecut prin mai multe mâni, olarul l-a așezat într-un vas cu apă care era pus într-un sicriu.

După mulți ani, a fost descoperit la Emesa, îngropat într-o peşteră locuită doar de monahi, și în jurul cărei se ridicase o frumoasă mănăstire. Marcel, arhimandritul acelei mănăstiri, a găsit Capul Sfântului Proroc Ioan. Astfel, Marcel l-a anunțat de aceasta pe Uranie, episcopul locului. După ce a fost dezgropat, Capul sfântului Ioan Botezătorul a fost pus în sfântul altar al bisericii din cetate. Aceasta este știută ca cea de-a doua aflare a cinstitului cap al lui Ioan Botezătorul.

Când are loc a treia aflare a Sfântului Cap

La mulți mulți ani de atunci, Capul a a fost dus în Constantinopol, iar în timpul luptei împotriva Sfintelor icoane, a fost ascuns la Comane, aici fiind îngropat. După asta a fost adus, din nou, în Constantinopol, în timpul domniei împăratului Mihail, de către Sfântul Ignatie, patriarhul din Constantinopol, în anul 860. Aceasta este considerată de credincioși cea de-a treia şi cea ultima aflare a cinstitului cap al lui Ioan Botezătorul.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI