Calendar creștin ortodox 2020. Ce sărbători mari sunt în luna august

de: Stan Nicu
03 08. 2020

Următoarea mare sărbătoare din luna august este pe data de 6, când se sărnbătorește Schimbarea la faţă a Domnului. a doua mare sărbătoare va avea loc pe data de 15 august, când se sărbătorește Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Mărie Mare, în timp ce ultima sărbătoare din această lună va avea loc pe 29 august, când se sărbătorește Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Calendar creștin ortodox 2020. Ce sărbători mari urmează în luna august

Credincioşii ortodocşi sărbătoresc 6 august Schimbarea la Faţă a Domnului. Aceasta este socotită în popor zi de hotar pentru vară. Schimbarea la Faţă a Domnului are ca semnificaţie momentul în care apostolii lui Iisus Hristos, aflaţi pe Muntele Tabor, s-au convins că acesta nu este doar un prooroc al lui Dumnezeu, ci chiar Fiul Său.

Pe când Iisus se ruga pe munte, apostolii, moleşiţi de somn, au tresărit deodată la o privelişte nemaivăzută: chipul Mântuitorului s-a făcut altul, faţa Lui strălucea ca un soare, în timp ce hainele sale deveniseră albe că zăpada. Schimbarea la Faţă mai este cunoscută şi ca Obrejenia, denumire ce vine din slavonă şi înseamnă transformare. În popor se  că din această zi toamna începe să îşi intre în drepturi.

Pe 29 august se sărbătorește Tăierea Capului Sfântului Ioan

15 august – Sfînta Maria Mare

Sfânta Maria Mare sau Adormirea Maicii Domnului se prăznuiește în fiecare an pe data de 15 august, atunci, creştinii ortodocşi comemorând moartea şi învierea Fecioarei Maria.

Aceasta este cea mai veche sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria. Conform Bibliei, Fecioara Maria a fost înştiinţată de un înger de trecerea ei la cele veşnice. Apostolii, aflaţi în acel moment întoată lumea, au fost aduşi pe nori pentru a fi prezenţi la acest eveniment. Toma nu a fost prezent la înmormântare, el ajungând trei zile mai târziu. Întristat, a cerut să se deschidă mormântul, pentru a săruta mâinile Născătoarei de Dumnezeu, dar intrând, nu a găsit pe nimeni acolo.

29 august – Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul

Calendarul ortodox şi cel catolic sărbătoresc, la 29 august, Tăierea capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, ultima mare sărbătoare din anul bisericesc și din luna august. Capul Sfântului Ioan a fost, de-a lungul istoriei, de trei ori pierdut şi de trei ori a fost regăsit. Prima şi a doua aflare a capului sunt marcate pe 24 februarie, iar a treia aflare a capului este sărbătorită pe 25 mai.

Dintre toţi sfinţii din calendarul creştin ortodox, Sfântului Ioan Botezătorul îi sunt dedicate cele mai multe zile de sărbătoare. Alături de cele două deja menţionate, se mai sărbătorește Naşterea, pe 24 iunie, Tăierea capului, pe 29 august, Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, ce se sărbătorește pe 7 ianuarie, precum şi Zămislirea, sărbătorită la 23 septembrie.