Calculator salariu 2020. Cum se obține salariul net. Care este diferența față de cel brut
Salariu este cel care se în calcul atunci când obții un job, oricare ar fi compania și domeniul de activitate. Salariul reprezintă remunerația lunară pe care o oferă angajatorul în schimbul serviciilor prestate de către angajat în folosul firmei.
Salariul net conform calculatorului de salariu 2020. Diferența dintre brut și net
Conform Codului Muncii, salariul pentru locurile de muncă din România are mai multe forme. La salariul net se adaugă contribuțiile către stat și se obține salariul brut.
Suma exactă pe care un angajat o ia în mână, de la angajator se numește salariu net. Cu alte cuvinte, salariul net este suma care intră pe card lunar. Acesta este calculat conform legislației în vigoare în acest moment în România. Din salariul brut se scad toate contribuțiile datorate statului român:
- CAS (sanătate)
- CASS (pensie)
- impozit pe venit
- contribuția asiguratorie pentru muncă.
Dările achitate de către angajat la stat
Din salariul brut, angajatul are de achitat următoarele dări la stat, ajungând la salariul net:
- achită CAS (25% din suma totală a salariului brut)
- achită CASS (10% din suma totală a salariului brut)
- achită impozitul pe venit (minimum 10%, în funcție de prevederile din contractul de muncă)
- achită contribuția asiguratorie de muncă.
Cheltuielile angajatorului cu angajatul
Pentru un angajat, un angajator cheltuie aproape dublu, conform calculelor, față de salariul pe care îl oferă acestuia în mână. Pnetru un salariu net de 2.500 de lei, angajatorul scoate din buzunar suma de 4273 de lei. La salariul net se ajunge scăzând contribuțiile enumerate mai sus, din suma brută. În funcție de brut-ul pe care îl are, un angajat pate să își calculeze salariul net, cu ajutorul calculatoarelor pentru salarii care se găsesc pe internet.
Distribuirea contribuțiilor
Fiecare parte de contribuție merge într-o anumită direcție.
Asigurarea medicală, adică CAS, este cea de care beneficiază orice angajat care deține un contract de muncă. Datorită cotizației lunare, serviciile medicale de care acesta beneficiază și care nu sunt în regim de urgență, vor fi decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.
Contribuția de asigurări sociale
Pensia, cunoscută drept Contribuția de asigurări sociale – CASS. Conform Codului Muncii, statul român își asigură un venit lunar care se calculează în funcție de mai multe criterii:
- vârsta de pensionare impusă
- numărul anilor vechime în muncă
- alte situații speciale
Impozitul pe venit și contribuția asiguratorie de muncă
Impozitul pe orice tip de venit înregitrat este imputat de către statul român.
Statul român impune impozit pe orice tip de venit înregistrat pe teritoriul țării, inclusiv cel salarial, iar contribuția asiguratorie de muncă este prevăzută în Codul Muncii și obligă angajatorul să o achite pentru fiecare contract de muncă încheiat.
România 2020 – salariul minim
Salariul minim garatat a crescut în România în ianuarie 2020, ajungând la 2230 de lei brut, salariații primind în mână suma de 1.346 de lei.
Din 2019, a fost introdus salariul minim diferențiat. Cei care au studii superioare absolvite și cu minimum un an de experiență în câmpul muncii, beneficiază un salariu brut minim de 2.350 de lei.
„Din 1 ianuarie 2019, pentru personalul încadrat pe funcții pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puțin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, fără a include sporuri și alte adaosuri, se majorează de la 2.080 de leu la 2.350 de lei pe lună”, potrivit hotărârii de Guvern.