Călcâie crăpate? Cum scapi eficient de pielea moartă de pe tălpi

de: Cătălina Burghelea
07 06. 2022

Problema călcâielor crăpate este întâlnită atât la femei, cât și la bărbați. Disconfortul nu este doar de ordin estetic, ci și medical. Călcâiele crăpate sunt, de cele mai multe ori, dureroase și pot duce la afecțiuni grave, dacă nu le tratăm corespunzător. Această problemă are nevoie de o atenție deosebită, cel puțin o dată pe lună ar trebui să vedem un specialist. Ce altceva mai putem face? Din fericire, există și soluții homemade.

Soluții eficiente pentru călcâie crăpate

Majoritatea românilor atribuie călcâiele crăpate expresiei „fata de la ţară”, fiind știut că, în unele satele româneşti, lumea umblă desculţă sau cu şlapi din cauciuc. O altă vorbă celebră este „îi cântă greierii în călcâie”, pentru a descrie cât de adânci sunt cutele în acea zonă.

„Călcâiele crapate, pe lângă faptul că sunt o problemă estetică în sezonul cald, atunci când sunt expuse la soare, ele nefiind tratate corespunzător la timp, pot provoca dureri și anumite probleme mult mai grave”, a explicat Maria Ianoș, asistent medical, trainer și expert în pedichiură medicală, pentru Antena 3.

De ce apar aceste cute pe tâlpi

Dacă și tu ai problema călcâielor crăpate, mergi la medicul specialist dermatolog. În urma unui consult, poate stabili cauza exactă.

„Factorii externi sunt persoanele supraponderale, persoanele care poartă tocuri, persoanele care poartă doar un gen de încălțăminte, care poartă șosete sintetice, iar la plajă, nepurtând încălțăminte adecvată, pielea călcâielor poate fi afectată, ea se poate crăpa mult mai ușor”, a precizat asistentul medical.

Ce se întâmplă, pe măsură ce îmbătrânim

Știai că un alt factor al călcâielor crăpate este vârsta? Pe măsură ce îmbătrânim, pielea tălpilor devine mai uscată, îşi pierde din elasticitate, se îngroaşă și crapă.

„Factorii interni sunt strâns legați de sănătatea corpului uman și al sistemelor corpului uman – acestea sunt deficențe de vitamina A, B și E; deficențe de minerale și zinc omega3, psoriazisul poate provoca crăpăturile în talpă, diabetul, încărcarea tubului digestiv și alte afecțiuni ale sănătății corpului uman”, potrivit expertei Maria Ianoș.

Trucuri homemade pentru călcâie crăpate

Aspectul inestetic al călcâielor crăpate poate fi remediat acasă. Mai multe obiceiuri corecte pot contribui la refacerea pielii de pe tălpi. Cu o piatră ponce curăță călcâiele din exterior în interior. De asemenea, folosește zilnic o cremă emolientă și ocazional o mască dintr-o banana amestecată cu puțină miere de albine. De asemenea, uleiul de măsline, de cocos sau de susan este recomandat, deoarece are efecte benefice, mai ales dacă îl lași să acționeze toata noapte pe pielea călcâielor.