Câinele tău ascunde obiecte prin casă? Motivul e mai profund decât credeai

de: Mariana Olteanu
22 06. 2023

În momentul în care ne decidem să ne luăm un animal de companie, cea mai la îndemână soluție este cățelul. Micii patrupezi s-au dovedit a fi niște tovarăși grozavi, iar aceștia ne uimesc cu comportamentele lor. Aceștia obișnuiesc să ascundă lucruri prin casă. Află explicația acestui gest în rândurile de mai jos!

De ce ascund cățeii lucruri prin casă?

Cei care au cățel sunt obișnuiți ca lucrurile de prin casă să dispară fără urmă. Încălțămintea este unul dintre cele mai furate obiecte de către micii patrupezi. Însă, în spatele acestui obicei există și o explicație. Potrivit specialiștilor,  câinii au acest comportament adânc întipărit în ADN, deci o fac instinctiv.

„De cele mai multe ori, când ei ascund lucruri, o fac pentru că au instinctul de a-și aduna sau de a-și păzi mâncarea și bunurile”, spune Deborah Fenton, dresor de câini.

„Deși s-ar putea să nu vrem ca ei să ascundă un băț pe jumătate mâncat între pernele canapelei sau să sape în curtea din spate pentru a îngropa un os, trebuie să înțelegem că aceasta este natura lor”, explică Kate Naito, specialist în comportamentul câinilor, potrivit American Kennel Club.

Cum dezveți câinele de acest obicei?

Nu numai cățelul obișnuiește să ascundă lucruri, ci și veverițele. Acestea își ascund nucile, la fel cum oamenii ascund lucrurile de valoare în seif. În acest fel, acestea se păstrează în siguranță. Totodată, acest comportament ar putea fi interpretat ca pe o strategie de supraviețuire.

„Se crede că ascunderea hranei în pământ este o strategie de supraviețuire a câinilor în care hrana poate fi conservată și protejată în pământul rece și apoi mâncată mai târziu. Când vine vorba de câini domestici, ascunderea obiectelor împiedică alte animale de companie din casă să le fure”, afirmă Kate Naito.

Totodată, specialiștii sunt de părere că animalele de companie pot recurge la acest gest și din cauza stresului. Este posibil ca patrupezii care își ascund sau își protejează bunurile să aibă probleme de anxietate sau stres. Totodată, câinii pot recurge la acest gest și datorită suparaalimentării sau a plictiselii.  Însă, se pare că existe și metode prin care putem să dezvățăm câinii de acest obicei.

Pentru a-i putea dezvăța, propietarii pot să nu ofere patrupezilor lucruri interzise precum: pantofi, șosete sau jucării. În schimb, a-i putea să te joci cu cățelul tău, cerându-i înapoi jucăria. În acest fel, acesta va deprinde obiceiul de a returna obiectele cu care se joacă la locul potrivit.