Cafea versus ceai. Care conţine mai multe cofeină, de fapt
Pentru mulți dimineața nu poate începe fără cafea sau ceai. De regulă, foarte mulți stau pe gânduri și se întreabă ce ar trebui să aleagă între aceste două băuturi. Iar, criteriul este cantitatea de cafeină pe care o conțin. Care conţine mai multe cofeină, de fapt?
Câtă cafeină conține cafeaua și ceaiul?
Cele două băuturi au o cantitate diferită de cafeină. Spre exemplu, frunzele de ceai conțin 3,5% cofeină, în timp ce boabele de cafea au 1,1–2,2%.Însă, spre deosebire de frunzele de ceai, din boabele de cafea se poate extrage mai multă cofeină. Din acest motiv, o cană de cafea conține mai mai multă cafeină decât ceașca de ceai.
Citește și: Cum se făcea cafeaua în România în urmă cu 100 de ani. Ce se punea în ceaşcă pentru un gust special
Propietățile mai puțin știute ale celor două băuturi
Cele două băuturi au și alte lucruri în comun. Și ceaiul și cafeau conțin antioxidanți, precum polifenolii. Printre principalii antioxidanți ai ceaiului negru se numără teaflavinele, tearubiginele și catechinele. De cealaltă parte, cafeaua este bogată în flavonoide și acid clorogenic (CGA).
Antioxidanții din ceai, mai exact, teaflavinele și tearubiginele inhibă creșterea celulelor canceroase pulmonare și de colon. Cafeaua, în schimb, poate stopa dezvoltarea celulelor canceroase, protejând împotriva neoplasmelor gastrointestinale și hepatice.
Printre tipurile de cancer la sân care pot fi combătute prin intermediul cafelei se numără cancerul de sân, de colon, vezică urinară și rect. Antioxidanții mai pot contribui și la menținerea sănătății cardiovasculare.
Citește și: Care este mai dăunător: ceaiul sau cafeaua? Mulți români nu știu. Răspunsul nutriționiștilor
Cercetătorii vin și cu explicația. Se pare că, în urma consumării acestor băuturim vasele de sânge se relaxează, iar, în acest fel hipertensiunea arterială se ameliorează.
În plus, polifenolii pot bloca formarea de noi vase de sânge care pot alimenta celulele canceroase. De asemenea, aceștia au și un efect-aterogen prin prevenirea formării plăcilor de aterom în vasele de sânge. În acest fel, riscul de atac cord și accident vascular scade.
Studiile arată că ceaiul verde poate fi benefic pentru oamenii care suferă de diabet. Consumul de ceai verde poate ajuta la reducerea rezistenței la insulină și a nivelului de glicemie. Persoanele care beau ceai verde au un risc redus de dezvoltare a diabetului de tip 2 cu 40%.
Un studiu realizat de Universitatea din Harvard a scos la iveală faptul că persoanele care consumau mai mult de o ceașcă de cafea pe zi prezentau un risc cu 11% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2. De cealaltă parte, persoanele care consumau mai puțin de o ceașcă pe zi prezentau un risc cu 17% mai mare de a fi diagnosticate cu această afecțiune.
Citește și: Din ce sunt făcute capsulele de cafea. Detaliul periculos care ar trebui să te pună pe gânduri