Ca pe vremea lui Ceaușescu. Scene uluitoare la granița României. Cât au ajuns să plătească românii

Ca pe vremea lui Ceaușescu. Scene uluitoare la granița României. Cât au ajuns să plătească românii
Ca pe vremea lui Ceaușescu. Scene uluitoare la granița României. Cât au ajuns să plătească românii

De-a lungul timpului au existat polemici pe marginea subiectului migrației românilor către țările occidentale, despre motivația acestora de a pleca, dar și despre posibilitatea ca unii să se și întoarcă la un moment dat.

Ca pe vremea lui Ceaușescu

În perioada comunistă mulți români au ales calea pribegiei, dar nu în condițiile de astăzi, adică libera trecere peste granițe și libera circulație. Mulți dintre cei care și-au propus, în acele vremuri, să scape de comunism, au reușit cu greu, unii, să ajungă dincolo de cortina de fier, iar alții, din păcate pentru ei, au fost prinși și nu au mai văzut lumina zilei foarte mulți ani, zăcând prin închisorile comuniste, iar familiile lor având de suferit. Alții, mai puțin norocoși și-au găsit sfârșitul prin cine știe ce cotloane întunecate de la granița României de atunci. După 1989, imediat în ianuarie 90, mulți au plecat spre Occident sau chiar spre Statele Unite ale Americii, fără a se mai uita în urmă, lăsând case, unii chiar averi, dar cel mai grav, mare parte din ei și-au lăsat familiile și prietenii în urmă.

Ca pe vremea lui Ceaușescu. Scene uluitoare la granița României. Cât au ajuns să plătească românii
Ca pe vremea lui Ceaușescu. Scene uluitoare la granița României. Cât au ajuns să plătească românii

Fenomenul frontierist“, cum i se mai spunea exodului de români din perioada comunistă, a fost una din multele drame trăite de români, mulți dintre ei aducându-și aminte cu tristețe de acele momente groaznice prin care au trecut pentru a-și putea câștiga libertatea. Odată plecați din țară au ajuns în așa-zisele lagăre în care erau nevoiți să trăiască o bună bucată de vreme, de multe ori fiecare pe cont propriu, reușind cu greu să găsească de mâncare sau de lucru. Dramele de atunci ale românilor exilați peste granițe nu se mai povestesc astăzi și aproape nimeni nu își mai aduce aaminte, sau poate chiar nu mai vor.

Scene uluitoare la granița României

Anii au trecut, România a devenit stat membru al Uniunii Europene, iar granițele și libera circulație, altă dată utopie, acum au devenit realitate, dar, contrar a ceea ce se aștepta, exodul românilor a continuat, iar acum, la ora la care scriem acest articol, în Europa, per total, sunt aproximativ 3 milioane de români, împrăștiați peste tot. Cu alte cuvinte, „Fenomenul frontierist“ a revnenit, în forță, numai că de această dată nu plecau din cauza lipsei libertății, ci din lipsa banilor, a posibilităților și din cauza unor noi sisteme de guvernare care nu mai aveau desideratul coducem cu oameni pentru oameni. Ca fapt divers, cea mai mare comunitate de români ce au ales drumul străinătății, se află, culmea, în cea mai lovită țară de actuala pandemie COVID-19, și anume Italia, urmată de Spania, Marea Britanei, Franța, etc.

Mulți dintre cei plecați în străinătate, au plecat la muncă, unii în condiții umane, alții ajungând să facă lucruri pe care, în alte condiții, nu le-ar fi făcut niciodată, în ideea de a strânge niște bani și de a-i trimite acasă, la familii. Acești bani, o mare parte din ei, au ajuns și la bugetele centralizate de stat, dar cu toate astea, statul român parcă a uitat de ei, și de data asta.

La începutul acestei crize de coronavirus, mulți dintre cei plecați au dorit să revină în țară, din considerente evidente, de a fi alături de cei dragi în această perioadă, plus că veneau și Sărbătorile Pascale, iar în această perioadă, cel puțin un milion de români revenea acasă. Din păcate, criza a evoluat, la fel și cazurile de infectare, iar autoritățile române au decis să închidă frontierele pentru românii veniți din așa-zisele zone roșii și zonele galbene de infecții cu COVID-19, acestea fiind, clar, Italia și, ulterior, Spania.

Ca pe vremea lui Ceaușescu. Scene uluitoare la granița României. Cât au ajuns să plătească românii
Ca pe vremea lui Ceaușescu. Scene uluitoare la granița României. Cât au ajuns să plătească românii

În perioada de Stare de Urgență, dacă ne raportaăm, în primă fază, la luna martie, au revenit în țară, aproximativ 1 milion de români, la care s-au mai adăugat, ulterior, alți aproximativ 300.00 de români, deci, o sumă totală de aproximativ 1.300.000 de români au revenit în România, în perioada Stării de Urgență. Punctele de intrare în țară au fost supra aglomerate, iar autoritățile nu mai făceau față, astfel s-au impus noi reguli, și anume oprirea cetățenilor români de a mai intra în țară!

Reacția acelor români a fost una de furie, dar nu i-a determinat să nu se întoarcădin drum, iar granițele au fost, din nou, invadate de românii care își doreau să revină acasă. Punctele de frontieră Nădlag și Nădlag 2 erau pline de mașini și de oameni care stăteau cu orele, unii poate chiar cu zilele, la cozile interminabile de la punctele de frontieră.

Odată cu data de 15 mai, Guvernul a trecut la relaxarea măsurilor restrictive și, implicit, la trecerea de la Starea de Urgență la Starea de Alertă Maximă, așa cum a denumit-o premierul Ludovic Orban. Încă odată, cu speranța că de această dată vor reuși să revină acasă, încă aproximativ un milion de români au luat cu asalt punctele de intrare în țară, Nădlag și Nădlag 2.

Cât au ajuns să plătească românii

În perioade de restriște, profitorii și oportuniștii sunt cei care au cel mai mult de câștigat, astfel că, această nouă situație nu a făcut excepție de la această regulă. Pe lângă multele mașini și numărul mare de oameni ce așteptau la granițe să intre în România, de partea noastră de graniță au apărut samsarii care cereau sume exorbitante oamenilor, ca să îi ducă până acasă. Aceste afaceri s-au întâmplat chiar sub ochii autorităților, care au reacționat târziu și doar după ce jurnaliștii au relatat despre aceste întâmplări. Unii povesteau că li s-a cerut și 200 – 300 de euro ca să fie duși de la punctul de frontieră până la autogara din Arad sau până la Timișoara.

Autoritățile s-u mișcat lent și reacția acestora a fost una târzie, iar oamenii erau revoltați, odată din această cauză, dar cel mai important datorită orelor multe petrecute în punctele de trecere, de la 8 la aproximativ 24 de ore de stat în vamă. România în timp de pandemie, pare-se, nu se descurcă atât de bine pe cat ar fi trebuit, iar autoritățile reacționează din ce în ce mai greu și, de multe ori, în contra-timp cu ce se întâmplă în teren.

„În ultima perioadă de timp s-a înregistrat un număr foarte mare de persoane care intră pe teritoriul României pe jos. Acești cetățeni pot să meargă cu mijloace de transport proprii, pot să meargă cu mijloace de transport auto puse la dispoziție de o firmă care a avut contract cu DSP sau pot să-și închirieze anumite mijloace de transport care să-i conducă în județele de domiciliu. (Contra cost toate aceste lucruri?) Toate contra cost. După ce s-a încheiat perioada situației de urgență, nu se mai asigură transport gratuit de căre autoritățile publice”, explică Gheorghe Stoian, prefectul Aradului.