Ca la noi, la nimeni. Turistă, surprinsă în timp ce fura o specie de plante protejată în România: „În ciuda legendelor, ceaiul de bujor nu mai scoală nimic”
Calicia și hoția nu au limite. Asta o confirmă cel mai recent exemplu de furt, venit chiar de la poalele muntelui. O turistă a fost surprinsă cu o tufă de bujori de munte în mână, cu scopul de a o planta la ea acasă. Potrivit specialiștilor, planta este protejată în România, iar acest gest ar merita sancționat.
„În ciuda legendelor, ceaiul de bujor nu mai scoală nimic”
Contrar dorinței majorității de a se bucura de frumusețile naturii în natură, o femeie a vrut să-și aducă natura la ea în casă, motiv pentru care a desrădăcinat o tufă de bujori de munte și a luat-o la subțioară. Gestul său a contrariat martorii și iubitorii de natură, făcând sesizare către cei în măsură să aibă un cuvânt de spus în această direcție.
Se pare că superba planta este rară și are o vechime de mai bine de 30 de ani. Din păcate, potrivit specialiștilor, odată extrasă din pământ, aceasta se va ofili repede, irecuperabil.
În urma publicării pozei cu dovada furtului, Salvamont Argeș s-a autosesizat distribuind o postare cu un mesaj dur la adresa celor care au astfel de obiceiuri.
„Reamintim troglodiţilor că bujorul de munte e specie protejată şi se iau amenzi grase la buget. În plus, NU se poate răsădi. Tufele distruse de bipedul din imagine au cel puţin 30 de ani şi se vor usca imediat…În ciuda legendelor, ceaiul de bujor nu mai scoală nimic, în plus, planta fiind hepato-toxică„, se arată în postare, potrivit observatornews.com.
Unde își are originile bujorul de munte
Bujorul de munte (Rhododendron kotschyi) sau smârdarul, cum mai este denumit popular, este originar din Balcani și face parte din genul botanic Rhododendron, gen extrem de variat ce cuprinde diferite specii care cresc doar la altitudine înaltă şi se extind din Himalaya și Caucaz până în Alpi şi Pirinei. A fost clasificat pentru prima oară de botanistul austriac Theodor Kotschy (1813-1866) şi a preluat numele acestuia, potrivit romaniasalbatica.ro.
În ciuda faptului că este o specie protejată, mulți român o culeg pentru ceai și dulceață atunci când o întâlnesc. Specialiștii avertizează că din cauza condițiilor deosebite de relief în care se dezvoltă, această plantă nu tolerează transplantări, așa că este recomandat să o lăsați în mediul ei natural, fără să o omorâți.