Burgeri cu insecte, produsul cu care un lanţ de magazine din România vrea să dea lovitura. Cât vor costa în Irlanda

de: Andreea Vînătoru
04 06. 2023

Un mare lanț de supermarketuri din Europa, care deține magazine și în țara noastră, a lansat un nou preparat: burgeri cu larve de viermi de făină. Se pare că în toată Europa s-a aprobat consumul de insecte de către oameni.

Burgeri cu insecte, produsul cu care un lanţ de magazine din România vrea să dea lovitura

Un cunoscut magazin din Irlanda a lansat deja un burger preparat din soia și insecte, ca parte a gamei sale My Street Food. Este vorba despre Lidl, care a scos la rafturi produsele etichetate „Burgeri de insecte”. Momentan nu se știe dacă produsul va fi unul permanent sau este doar un test pentru a vedea reacția consumatorilor.

Acest burger costă 3 euro, iar pachetul conține două porții. În afară de făina de sora texturată, delicatesa conține „larve uscate de viermi de făină”. Cu siguranță, acești burgeri sunt printre primii de acest gen care sunt vânduți într-un supermarket din Irlanda.

Consumul de insecte a devenit o obișnuință în ultimii ani în Europa. Aproximativ 10,3% dintre europeni au declarat că ar fi dispuși să înlocuiască carnea de pui sau porc, cu insecte.

În 2020 s-a aprobat consumul de insecte

La începutul acestui an, alte două insecte au fost aprobate pentru consum, însă ele trebuie produse în ferme specializate. Aproximativ două miliarde de oameni mănâncă deja insecte.

Începând din anul 2020, Uniunea Europeană a dat verde la consumul de produse rezultate din insecte comestibile pe teritoriul ei. Printre speciile agreate pentru consum se regăsesc lăcustele, greierii, dar și viermii de făină.

Conform Organizației Națiunilor Unite, mâncarea pe bază de insecte ar putea atinge o valoare de 6,3 miliarde de dolari la nivelul anului 2030. De asemenea, un miliard de oameni de pe întregul glob mănâncă deja insecte. Astfel, consumul anual se ridică la aproximativ 1.000 de miliarde de insecte!

„Lăsaţi-le în aprobări, dar nu le puneţi în mâncare, nu le puneţi în farfurie, pentru că noi ştim ce producem, noi ştim ce mâncăm, noi ştim ce ne foloseşte nouă. Din acest punct de vedere eu nu îmi fac nicio grijă, aprobare nu înseamnă şi mâncare, pentru că noi ştim să producem în România şi avem, har Domnului, unde, cu cine şi ce să facem (…). Lăsaţi insectele în insectar”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea, făcând referire la noul aliment aprobat de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA).