Buna Vestire 2023. Pe ce dată pică și ce semnificație are această sărbătoare

de: Dana Cazacu
22 03. 2023

Buna Vestire reprezintă una dintre cele mai importante sărbători ale creștinilor ortodocși. Conform calendarului creștin ortodox aceasta se sărbătorește în fiecare an pe aceeași dată, fiind o sărbătoare cu dată fixă și este cu cruce roșie, având loc în postul Paștelui. Mai este cunoscută și ca Blagoveștenia sau Ziua Cucului. Iată tot ce trebuie să știi despre Buna Vestire 2023, precum și pe ce dată pică și care este semnificația acestei sărbători.

Buna Vestire 2023. Pe ce dată pică și care este semnificația acestei sărbători

Buna Vestire reprezintă una dintre sărbătorile reprezentative creștine. Aceasta ne aduce minte de momentul în care Fecioara Maria a primit vestea că îl va naște pe fiul lui Dumnezeu, de la Arhanghelul Gavriil, de unde și numele acestei sărbători.

Data la care este sărbătorită an de an această sărbătoare este 25 martie. Este marcată în calendarul creștin ortodox cu cruce roșie. În acest an va pica într-o zi de sâmbătă. Ținând cont că din această sărbătoare derivă majoritatea praznicelor din timpul anului bisericesc este considerată ca fiind una dintre cele mai importantă.

Sărbătoarea Bunei Vestiri

Între sărbătoarea Bunei Vestiri și sărbătoarea nașterii Domnului există o perioadă de nouă luni, adică durata sarcinii Sfintei Fecioare Născătoare de Dumnezeu.

Iată ce i-a spus îngerul Domnului, Fecioarei Maria, conform scrierilor religioase, din capitolul I, cu 28 din Evanghelia după Luca, când a venit la cetatea Nazaret:

„Bucură-te, ceea ce ești plină de har, Domnul este cu tine!”(Luca 1, 28).

Semnificația sărbătorii de Buna Vestire 2023 și data la care se sărbătorește

Tot în primul capitol din Evanghelia după Luca este menționat temeiul scripturistic al acestei sărbători:

„Nu te teme, Marie, că ai aflat har la Dumnezeu. Și, iată, vei lua în pântece și vei naște fiu și vei chema numele lui – Iisus. Acesta va fi mare și Fiul Celui Preaînalt Se va chema, și Domnul Dumnezeu Îi va da Lui tronul lui David, părintele Său și, împărăția Lui nu va avea sfârșit.

Și a zis Maria către înger: Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu știu de bărbat? Și răspunzând, îngerul i-a zis: Duhul Sfânt Se va pogorî peste tine și puterea Celui Preaînalt te va umbri; pentru aceea și Sfântul care Se va naște din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema. Și iată Elisabeta, rudenia ta, a zămislit și ea fiu la bătrânețea ei și aceasta este a șasea lună pentru ea, cea numită stearpă. Că la Dumnezeu nimic nu este cu neputință. Și a zis Maria: Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul tău! Și îngerul a plecat de la ea.”

Vezi și Tradiții și obiceiuri de Buna Vestire. Ce e bine să faci în această zi

Buna Vestire

Legat de această sărbătoare există o serie de tradiții și obiceiuri respectate cu strictețe de credincioși. Printre acestea se numără și faptul că, credincioșii au dezlegare la pește, ulei și vin, fiind prima sărbătoare mare din Postul Paștelui. Iată ce alte tradiții se mai cunosc:

  • în această zi este bine ca oamenii să treacă pragul casei cu sare și pâine
  • oamenii trebuie să fie veseli și să aibă bani în buzunare
  • cei care vor auzi primul cântec al cucului, urmează să se căsătorească
  • de Buna vestire nu se fac treburi casnice precum: călcat, spălat.

Citește și Miercuri, 25 martie 2020. Ce sărbătoresc ortodocșii de Buna Vestire sau Blagoveștenia