Buletinul românilor, schimbare majoră. Cum va arăta în scurt timp: s-a stabilit în Parlament

de: Năstase Mirabela
10 07. 2020

Viioarele buletine vor conține și o semnătură electronică, conform unui proiect de lege, care va ajunge la votul decisiv al deputaților, cu propunere de aoptare. Cu toate acestea, măsura propusă ridică mari semne de întrebare în ce privește securitatea semnăturilor electronice care vor fi emise de MAI, mai ales pentru că prevederile noi ar fi în contradicție cu regulile europene.

Buletinul românilor, schimbare majoră

Acest proiect de lege, care ar putea trece în curând de Parlament, prevede că buletinul electronic va permite inclsiv folosirea semnăturii electronice. Cu alte cuvinte, actul de identitate va conține un certificat digital pentru semnătura electronică, care va fi emis de MAI și va fi echivalentul legal al semnăturii de mână. Chestiunea va duce însă la probleme destul de mari, notează avocatnet.ro.

Proiectul de lege mai prevede că certificatele digitale emise de MAI vor fi simple, nivel mediu de încredere, și nu calificate, acesta fiind singurul caz în care semnătura electronică este echivalentul semnăturii de mână, potrivit Regulamentului european 910/2014, care se aplică inclusiv în țara noastră.

Conform normelor europene pe care țara noastră este obligată să le respecte, semnătura calificată îndeplinește anumite condiții ce țin mai ales de securitatea datelor, asigurând o legătură directă între idenitatea reală a unei persoane și identitatea sa electronică.

Tot regulamentul european mai stabilește că certificatele calificate pentru semnătură electronică pot fi emise doar de un ”prestator de servicii de încredere calificat”, respectându-se niște cerințe clare, statut care este acordat de către un organism de supraveghere.

De asemenea, prestatorul este obligat să ia măsuri tehnice și organizaționale pentru gestionarea riscurilor despre securitatea serviciilor, să folosească anumite tehnologii pentru a asigura integritatea datelor și identitatea celui ce a semnat. Doar așa se poate discuta despre echivalența juridică dintre semnătura electronică și semnătura de mână.

Riscuri de securitate

Dacă certificatele emise de MAI nu vor fi calificate, cum vor avea încredere cetățenii că sunt îndeplinite condițiile minime de securitate? De altfel, este necesară existența unui organism independent care să reglementeze și să supravgheze activitatea MAI de emitere a cerrtificatelor pentru semnătură electronică.

Potrivit prevederilor legale actuale, organismul de supraveghere reprezintă tot o instituție din subordinea Guvernului, în condițiile în care Guvernul nu poate acționa în același timp ca Organism de supraveghere și Prestator de servicii de încredere.

Când vorbin de folosirea semnăturii electronice în relațiile cu instutuțiile statului, cele mai uzuale situații sunt date de relația contribuabil- Ministerul Finanțelor și Ministerul Sănătății cu instituțiile subordonate.

În cazul unor potențiale litigii în instanță, folosirea unor certificate emise de MAI va ridica probleme.

Toate statele membre ale UE în care a fost implementat cardul electronic de identitate, cu posibilitatea integrării de certificate digitale în CIP-ul cardului, folosesc certificate de semnătură ekectronică, cu respectarea prevederilor Regulamentului 910/2014.

De menționat este faptul că acest proiect de lege nu se aplică momentan, iar pentru a intra în vigoare, acest proiect trebuie să treacă și de Camera Deputaților, să aibă semnătura lui Klaus Iohannis și să fie publicat în Monitorul Oficial.