Bula imobiliară se prăbușește în Europa. Prețurile scad dramatic, urmează și în România?
Vin vești din piața imobiliară din Europa. Criza imobiliară loveşte în plin, iar prețurile se prăbuşesc în masă din cauza dobânzilor ridicate. Iată ce se arată într-o analiză Financial Times. Cum va arăta viitorul acestui domeniu. Ce se va întâmpla în țara noastră.
Bula imobiliară se prăbușește în Europa
Conform unei analize Financial Times, fondurile de investiţii şi-au mărit pariurile împotriva sectorului imobiliar suedez. Asta se întâmplă din cauză că investitorii prevăd că ratele tot mai mari ale dobânzilor vor afecta preţurile imobilelor şi vor duce inevitabil la o vulnerabilitate și la o înăsprire a creditării bancare.
Reticienţa traderilor a crescut și mai mult după ce, zilele trecute, S&P şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la perspectivele SBB, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţă. Acesta din urmă trebuie să îşi refinanţeze datoriile pe termen scurt care ajung la scadenţă în anul următor.
S&P a redus ratingul SBB la categoria „junk”, atrăgând atenția asupra gradului ridicat de îndatorare şi a restrângerii lichidităţii de pe piaţă. Dar investitorii se tem aceste îndoieli sunt un semn prevestitor pentru o industrie care se luptă cu impactul creşterii ratelor dobânzilor şi al răcirii preţurilor imobiliare.
Companiile imobiliare globale au profitat în ultimii ani
Timp de mai bine de zece ani, companiile imobiliare de la nivel global au profitat de creşterea valorii proprietăţilor şi de ratele scăzute ale dobânzilor pentru a se îndatora. Acum, acestea se vor vedea nevoite să îşi refinanţeze împrumuturile chiar în momentul în care ratele dobânzilor sunt la cele mai ridicate niveluri de dinainte de criza financiară din 2008.
Analiştii şi comercianţii au pus urmăresc îndeaproape țara scandinavă din cauza dependenţei industriei de datoriile pe termen scurt. Poziţiile scurte ale fondurilor speculative în acest sector au crescut vertiginos în 2023, atingând cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, transmite furnizorului de date Breakout Point.
Charles Boissier, şeful departamentului imobiliar european la UBS research, a spus că „sectorul (imobiliar) a crescut destul de agresiv în ultimii 10-15 ani, nu doar în Suedia, ci şi în Germania şi alte ţări”.
Citește și: Prețul chiriilor a explodat în România. Cât a ajuns să coste un apartament cu două camere în marile orașe
C se preconizează pe viitor
În ceea ce privește randamentele imobiliare, care evoluează invers faţă de preţuri, acestea vor înregistra creșteri pe măsură ce ratele şi costul datoriei cresc. În baza costului actual al datoriilor disponibile pe piaţă, randamentele pentru birourile „prime” din Stockholm ar putea creşte în acest an la 4,7% de la 3,5%, ceea ce ar duce la o scădere a preţurilor cu 25%, spune Mark Unsworth, şeful departamentului de economie imobiliară de la Oxford Economics.
Datele Bloomberg arată că o parte în valoare de aproximativ 40 de miliarde de dolari din datoria combinată a grupurilor imobiliare suedeze sub formă de obligaţiuni va ajunge la scadenţă în următorii cinci ani, cu 10 miliarde de dolari scadente în 2023.
„Toate acestea împreună fac ca proprietăţile suedeze şi companiile imobiliare suedeze să fie deosebit de vulnerabile la creşterea ratelor dobânzilor”, a spus McMorrow de la Capital Economics, cu toate că perspectivele economiei suedeze „nu par drastic mai rele decât cele ale vecinilor săi din Scandinavia sau din zona euro”, notează Mediafax.
Citește și: Gigantul american care vinde afacerile din România. Decizia de ultimă oră!