De ce s-a umplut București de ambulanțe: operațiune extraordinară în Capitală
Probabil ai văzut numeroase ambulanțe prin București în această perioadă. Ei bine, fac parte dintr-o operațiune complexă.
Cel mai mare exercițiu medical multinațional din istoria Alianței Nord-Atlantice se desfășoară și la București în perioada 9-12 aprilie. În acest sens, 300 de pompieri, medici, paramedici și voluntari din 39 de state membre s-au mobilzat, pentru a simula o intervenție în caz de conflict militar.
„Co-organizat de Centrul de Excelenţă al NATO pentru Medicină Militară, Statul Major al Apărării şi Direcţia Medicală a Ministerului Apărării Naţionale din România, exerciţiul cuprinde simularea acţiunilor cu 39 de naţiuni şi parteneri NATO, diverse componente aeriene, terestre şi navale, precum şi participarea a zece organizaţii civile”, potrivit unui comunicat al IGSU.
Cel mai mare exercițiu medical din istoria NATO are loc la București
Exercițiul Vigorous Warrior 2019 se desfășoară pe platforma fostei Fabrici de Bere Rahova și sunt implicate mai multe structuri de intervenție în caz de urgență.
În cadrul exercițiului forțele specializate din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și servicii de urgență din Ungaria vor desfășura acțiuni de căutare și de salvare a victimelor și le vor acorda primul ajutor.
Toată operațiunea se bazează pe un scenariu la care participă mai mulți voluntari pe post de victime și pe care autoritățile instruite trebuie să îi salveze de sub dărămături sau din situațiile din care nu se pot autoevacua singuri.
În acest context, peste 300 de pompieri-salvatori, medici, paramedici, asistenţi şi voluntari sprijină eforturile Ministerului Apărării Naţionale şi ale celorlalte state implicate în acţiunile de acordare a asistenţei medicale de urgenţă victimelor, în cele trei locaţii stabilite pentru organizarea lor: Bucureşti, Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu şi Constanţa.
În perioada 8 – 11 aprilie, la Centrul Naţional de Instruire Întrunită din Cincu, exercițiul NATO presupune evacuarea populației și cazarea acesteia în tabere mobile.
Taberele mobile sunt dotate cu o bucătărie rulantă auto, cu corturi care vor fi utilizate pentru cazăre şi hrănire și cu toate echipamentele necesare, precum: paturi pliante, saci de dormit, sistem de încălzire şi răcire accesorii pentru servit masa şi iluminare.
„Totodată, în această locaţie, sunt dislocate spitale mobile de campanie care să completeze resursele disponibile ale structurilor militarizate, precum şi Caravana Fii Pregătit unde pot fi simulate acţiuni militare şi de intervenţie în situaţii de urgenţă, prin intermediul sistemului de realitate virtuală”, mai precizează IGSU.
La Constanța, exercițiul pentru acordarea asistenței medicale de urgență a victimelor se va desfășura în zilele de 11 și 12 aprilie. Din cadrul exercițiului vor face parte: amulanțele SMURD, autospeciale pentru transport personal şi victime multiple, echipaje de terapie intensivă mobilă, un spital mobil, precum şi o autospecială de oxigenoterapie şi tratamente hiperbarice.