Bucăți dintr-o dronă rusească, găsite pe teritoriul României. Anunțul e oficial
Bucăți dintr-o dronă rusească, găsite pe teritoriul României. Anunțul e oficial vine din partea ministerului Apărării, însă, deocamdată, nu se cunoaște faptul dacă resturile de dronă provin dintr-un atac direct sau dintr-un ricoșeu.
Ministerul Apărării a făcut anunțul. Bucăți dintr-o dronă rusească, descoperite pe teritoriul României
Ministerul Apărării a confirmat că marţi seară au fost descoperite în Tulcea bucăți ce par a fi de dronă. Încă nu este clar dacă a fost un atac direct sau rămășițele provin dintr-un ricoșeu.
De asemenea, analişti străini au geolocalizat încă de marţi seară imaginile publicate de ucraineni şi au ajuns la concluzia că în dimineața zilei de 4 septembrie „foarte probabil o dronă rusească Shahed s-a prăbușit și a explodat în România, cel mai probabil după ce a fost lovită de apărarea aeriană ucraineană”.
Drona, din atacul asupra portului Ismail
Este vorba despre atacul care a avut loc asupra portului Izmail în noaptea de duminică spre luni.
”În această zonă, pentru că noi am acoperit o zonă foarte mare, inclusiv zona despre care au fost discuţii, în spaţiul public, şi confirm că în această zonă s-au găsit bucăţi care pot fi dintr-o dronă”, a declarat, miercuri, ministrul Tîlvăr în timpul unei vizite în judeţul Tulcea, conform Antena 3 CNN.
Conform unor surse din guvern, bucăţile de dronă sunt de la un atac asupra portului Izmail şi se află la 100 de metri de apă într-o zonă cu multă vegetație sălbatică.
Cine a mai confirmat că drona a căzut în România
Chiar dacă ministrul Apărării Angel Tîlvăr, premierul Marcel Ciolacu şi preşedintele Klaus Iohannis au negat cu vehemență că o dronă a armatei ruse a căzut în România, experţi străini de la grupul OSINT GeoConfirmed au conchis că în dimineața zilei de 4 septembrie o dronă rusească Shahed s-a prăbușit și a explodat pe teritorul țării noastre, care este membru NATO).
Însă, aceiași experți adaugă că drona nu a fost trimisă direct, ci, cel mai probabil, a fost lovită şi sau deviată de apărarea ucraineană. Adică România nu a fost atacată intenționat.
Ce arată imaginile din satelit
Un ofițer militar ucrainean în rezervă, care publică în mod frecvent pe Twitter comentarii, analize dar şi informaţii proaspete despre războiul din Ucraina, sub pseudonimul Tatarigami a intrat în posesia unei imagini din satelit.
Astfel, în urma unei cercetări a conchis că incidentul a avut loc pe teritoriul României. Acesta a continuat studiul şi chiar „a identificat cu precizie locul impactului”, acesta fiind în zona localităţii Plauru, care este situată la graniţa cu Ucraina.