Bruxelles a decis. Ce se va întâmpla cu centrale de apartament de pe care mulți români le au în locuințe
Decizie oficială de la Bruxelles! Lovitură finală pentru cei care au centrale de apartament. Care este hotărârea finală din partea Comisiei Europene? Mulți dintre români au așa ceva la ei în locuință.
Decizie Bruxelles: ce se întâmplă cu centralele de apartament?
Lovitură finală pentru cei care au centrale de apartament. Executivul de la Bruxelles își propune o creștere semnificativă a ponderii regenerabilelor în sectorul de încălzire și răcire în cadrul clădirilor rezidențiale. Comisia Europeană a decis că încălzirea locuințelor trebuie decarbonată.
De subliniat ar fi faptul că mare parte din clădiri au parte de consumul de energei pentru încălzire și răcire. Atingerea obiectivelor climatice ale Europei nu este posibilă fără decarbonizarea sectorului de încălzire și răcire, arată adevărul.ro.
La e contribuie aceasta?
Aceasta contribuie la aproximativ jumătate din consumul de enegie al Uniunii Europene, iar peste trei sferturi din încălzire este asigurată prin arderea combustibililor fosili, precum arată ultimele date ale Comisiei Europene.
Lucrurile se vor schimba datorită inovației tehnologice, a clădirilor tot mai eficiente energetic și noilor generații de sisteme centralizate de încălzire care permit astfel utilizarea mai largă a surselor regenerabile de energie, se mai arată într-o analiză realizată de România Eficientă. Mai mult decât atât, ponderea surselor regenerabile de energie în sectorul de încălzire și răcire va crește prin politicile și reglementările europene.S
Cum arată situația la nivelul Uniunii Europene: date Comisia Europeană
Situația de la nivelul UE arată astfel:
• Clădirile au cea mai mare pondere în consumul de energie pentru încălzire şi răcire. Mai exact, circa 60% din energia termică este consumată în clădiri şi aproximativ 40% în procesele industriale.
• Aproximativ 88% din energia termică este asigurată prin boilere individuale, într-un mod foarte descentralizat, astfel că milioane de centrale individuale care ard combustibili fosili (gaze naturale, cărbune, păcură) sunt instalate în clădiri.
• Doar 12% din clădiri au asigurată energia termică prin sisteme de încălzire centralizată, care se bazează, de asemenea, pe combustibili fosili. Procentul surselor regenerabile este de 29%, din care 27% este biomasă, în timp ce alte surse regenerabile (pompe de căldură, solară, geotermală) sunt folosite doar în câteva sisteme mai inovative, reprezentând cumulat 2%, conform graficului următor:
• 80% din cererea de energie în clădirile rezidenţiale este determinată de încălzire şi răcire, în cazul clădirilor din sectorul serviciilor procentul fiind de circa 60%.
• Multe sisteme de încălzire sunt vechi şi ineficiente.
• La modul general, în sectorul de încălzire şi răcire din UE, cota de regenerabile în 2019 a fost de 22,1%, cu o creştere de doar 5,3% înregistrată în ultimii 10 ani.