Ministrul Muncii a intervenit în protestul minerilor. Ce promisiuni le-a făcut, de fapt, Raluca Turcan

de: Ana Chivu
22 02. 2021

Sute de mineri protestează din cursul dimineții de azi în fața instituției care le este datoare. Aceștia își cer drepturile restante și nu au de gând să se lase până când nu-și vor face dreptate.

Protest mineri: sute de oameni își cer drepturile

UPDATE 15:45: Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a reușit să ajungă la o înțelegere cu minerii de pe Valea Jiului. Aceasta le-a promis că, în urma protestelor și a grevelor, vor primi banii care li se cuvin pe 25 și 26 februarie. Aceștia au protestat deoarece nu și-au mai primit salariile și alte drepturi salariale în ultimele luni.

„Vom aloca bani în trei tranșe drepturile salariale restante după cum urmează. Plata salariilor pe trei luni, plata salariile compensatorii pentru angajații care intră în pensie și, de asemenea, pentru asigurarea transportului în și spre locul de muncă precum și tichetele de masă. În același timp, în prima tranșă vom acorda și bani pentru plata subvenției de căldură.

Practic, împreună cu reprezentanții minerilor am stabilit ca aceste plăți în trei tranșe să aibă marele avantaj ca în zilele de 25 și 27 minerii să poată încasa drepturile salariale restante și o parte dintre beneficiile restante cum sunt tichetele de masă și banii de transport.

Un alt mare avantaj este că toată compania energetică Hunedoara capătă un răgaz de 3 luni prin care să se reorganizase și să prezinte un plan de dezvoltare care să asigure funcționarea pe termen lung”, a spus ministrul Muncii, conform antena3.ro.

„Trebuie să ne oprim, avem asigurările că cele negociate vor fi respectate”, au spus reprezentanții minerolor de la București.

Sute de mineri repartizați la minele Lonea și Livezeni s-au adunat în cursul zilei de luni dimineață în fața sediului Complexului Energetic Hunedora pentru a-și cere drepturile.

Aproximativ 60 dintre ei sunt blocați în subteranul Minei Lupeni și amenință cu greva foamei în cazul în care revendicările lor nu vor fi rezolvate în urma negocierilor pe care le vor avea liderii lor cu ministrul Energiei și cu ministrul Muncii, arată news.ro, citat de g4media.ro.

Mai exact, oamenii își cer drepturile restante – salarii, tichete de masă (restante de 10 luni), decontarea transportului (restante de 11 luni) și decontarea încălzirii. Minerii scandează: ”Demisia”, ”Hoţii”, ”Minerii şi Valea şi-au pierdut răbdarea”, ”Nu cedăm”, ”Azi în Hunedoara, mâine în toată ţara”, ”Banii mei munciţi cu greu, n-am văzut măcar un leu”, întrebându-se ce va urma peste trei luni, având în vedere că premierul României le-a transmis faptul că urmează să fie asigurate salariile doar pentru această perioadă.

Alți zeci de energeticieni s-au adunat și ei în fața Termocentralei Mintia, oprită din cursul zilei de vineri, din lipsă de cărbune. Reprezentanții minerilor din Valea Jiului urmează să se întâlnească azi, 22 februarie, cu Virgil Popescu, ministrul Energiei și cu Raluca Turca, ministrul Muncii.

Oficialul din fruntea ministerului Energiei a afirmat că este nevoie de „o soluţie pe termen lung” pentru Complexul Energetic ce se află în insolvență încă din anul 2019, care are datorii mari către terți, dar și de returnat un ajutor de stat despre care organismele europene au constatat că a fost acordat în mod ilegal.

”Banii mei munciţi cu greu, n-am văzut măcar un leu”

„Ce este sigur la acest moment este că plata se va da săptămâna aceasta, cât de repede posibil. Actele au fost trimise la AJOFM, ca să puteţi fi plătiţi pentru munca voastră. Restanţele privitoare la tichete şi transport se vor acorda după aprobarea bugetului în Parlament”, le-a spus Samuel Dioane minerilor. La ora aceasta noi producem MW/H cu 600 de lei şi îl vindem cu 200 de lei.

Din 2018, de când nu a mai fost subvenţia pe cărbune, au fost notificate toate organele statului şi toată lumea a ştiut ce se întâmplă în Valea Jiului. Minerii lucrează în condiţii foarte grele, mai rău ca sclavii pe vremuri. Pe lângă toate problemele noastre din minerit, a mai apărut şi insolvenţa CEH, din cauza datoriilor acumulate, insolvenţă care ne-a pus capac”
Samuel Dioane, directorul CEH