Boris Johnson, dezvăluiri incendiare despre planurile lui Vladimir Putin în războiul din Ucraina: „Ar fi un dezastru pentru țara lui”
Fostul premier al Marii Britanii a rupt tăcerea despre credințele sale cu privire la războiul din Uraina și la acțiunile lui Vladimir Putin de pe teren. Încă de la începutul invaziei, liderul rus a amenințat că va folosi armele nucleare, dacă țara sa va fi afectată sau atacată de alte țări, care vor încerca să sprijine și să apere Ucraina. Recent, Boris Johnson și-a exprimat părerea despre ce ar putea și ce nu ar putea face Vladimir Putin într-un moment în care se simte izolat și, în același timp, încolțit din toate părțile.
Va folosi Vladimir Putin armele nucleare?
Varianta de care toată lumea se teme, respectiv, cea a folosirii armelor nucleare, este una nebunească pentru care Vladimir Putin ar plăti scump, dacă ar decide să o pună în aplicare. Din acest motiv, fostul premier britanic crede că Vladimir Putin nu va folosi arma nucleară pentru că, asta ar însemna să-și condamne singur țara, fiind exclusă imediat din rândul țărilor civilizate, dar ar pierde și sprijinul Chinei, care este esențial la acest moment.
„Cred că ar fi nebun să facă asta. Cred că ar însemna imediat excluderea Rusiei din clubul națiunilor civilizate. Ar fi un dezastru total pentru țara sa”, a spus Boris Johnson.
În continuare, Boris Johnson a enumerate mai multe motive pentru care Vladimir Putin ar avea parte de o serie și mai mare de restricții și izolări, atât din partea propriilor cetățeni, cât și din partea aliaților sau țărilor care au susținut tacit acțiunile Rusiei în război.
„Rusia ar fi pusă într-un fel de înghețare economică și cred că ar pierde acceptarea tacită de care s-a bucurat din partea unor țări. De asemenea, ar pierde sprijinul crucial chinezilor și, mai ales, în propria sa țară, cred că ar declanșa o reacție absolut isterică. Așa că nu cred că este o opțiune”, a adăugat fostul premier britanic.
.
Care ar trebui să fie relația dintre Putin și Occident
Potrivit lui Boris Johnson, Occidentul ar trebui să reacționeze alert în acesastă situație, deși există riscul ca, în încercarea de a găsi rapid soluții de pace cu Vladimir Putin, să ăi fie acordate liderului rus niște beneficii nemeritate. Fostul premier susține că sprijinirea Ucrainei este esențială pe toată perioada războiului, acest act comun reprezentând lupta pentru libertate și democrație.
„Cred că acesta este un moment de importanță uriașă pentru lume, un moment crucial. Este un punct de cotitură. Și cred că pericolul este că vom încerca să facem compromisuri și să găsim un fel de înțelegere cu Putin, să încercăm să-i încurajăm pe ucraineni să facă comerț cu o parte din teritoriul lor, ceea ce nu va face decât să-l încurajeze pe Putin la noi agresiuni.
Beneficiul pentru continuarea fermă sprijinirii Ucrainei este imens, deoarece pentru prima dată în zeci de ani, am arătat că credem cu adevărat în democrație și libertate și că suntem cu adevărat dispuși să le sprijinim. Așadar, o victorie ucraineană ar putea fi un punct de cotitură absolut pentru lume”, a spus el.