BOR vrea Religia ca materie de Bacalaureat. Detaliul incredibil găsit în manualul de clasa a VIII-a: „Nu e deloc imposibil să reproducă aceste versuri”
Biserica Ortodoxă Română solicită Ministerului Educației să introducă în proiectul Legii învățământului posibilitatea ca Religia să fie aleasă de către elevi ca probă de examen la Bacalaureat. BOR vrea ca liceenii să aibă posibilitatea de a-și valorifica și verifica competențele dobândite la această materie.
Religia ar putea deveni disciplină de BAC
„Nediscriminarea Religiei în raport cu alte discipline școlare din trunchiul comun, prin includerea acesteia în lista disciplinelor școlare, la alegere, în cadrul examenului național de Bacalaureat pentru ca elevii care frecventează orele de religie să aibă posibilitatea de a-și valorifica și verifica competențele dobândite la această disciplină, una dintre puținele care se studiază pe tot parcursul învățământului preuniversitar și singura care a fost validată de majoritatea covârșitoare a părinților”, spun 13 reprezentanți ai cultelor religioase recunoscute de statul român.
Concret, Patriarhia de la București și reprezentanții altor 12 culte religioase recunoscute de statul român i-au cerut oficial ministrului Educației, Ligia Deca, ca Religia să poată fi aleasă ca disciplină de examen la BAC.
Explicație oferită de BOR
Potrivit purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, „propunerea BOR și a celorlalte culte din România ca elevii să poată alege ca materie de examen la bacalaureat inclusiv Religia, materie studiată la solicitarea părinților/ elevului și parte din trunchiul comun al programei școlare, este logică și justificată de realitate”.
În continuare, acesta afirmă că, „prin dreptul garantat de Constituție, școlile și liceele au chiar obligația de a propune, alături de alte materii opționale, și Religia ca materie de studiu. Așa cum se știe(?), elevii nu sunt înscriși împotriva voinței lor la orele de Religie, ei/ părinții lor trebuind să facă o solicitare oficială în acest sens. În concluzie, Religia este o materie opțională ca oricare alta și poate fi inclusă între materiile examenului de bacalaureat, așa cum a și fost în România pre-comunistă, așa cum și este în multe dintre țările din UE”.
Totodată, Bănescu explică faptul că materia Religie destinată examenului pentru BAC ar trebui să includă preponderent acele conținuturi care ilustrează dimensiunea culturală profundă a creștinismului, istoria sa și a artei creștine, rolul său în istoria culturii și civilizației românești și europene.
Un fost ministru al Educației intervine
În acest sens, fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, amintește că, prin Constituție şi CCR, „şcolile au obligația să propună materia Religie ca opțional” elevilor de la clasa pregătitoare și până la clasa a XII-a.
„Religia, aşadar, este din punct de vedere legal şi din perspectiva elevului un opțional ca oricare altul. Religie la bac sau nu? Soluția e simplă şi trebuie rezolvată global, pentru toate opționalele: copiii să poată să dea bacul şi din opționale, dar nota la acestea să fie luată în considerare doar dacă contribuie la creşterea mediei generale”, a indicat Funeriu, conform edupedu.ro.
Ce conține manualul de clasa a VIII-a
Totuși, nu toți românii văd cu ochi buni propunerea Bisericii Române Ortodoxe. De pildă, un internaut a detaliat pe rețelele sociale că „BOR are un manual de clasa a 8-a unde trupa Specii, care s-au lansat prin versuri despre cum bagă dr0guri grele, sunt acum „mărturisitori ai credinței ortodoxe” și sunt plimbați prin școli”.
„Concluzia: Nu e deloc imposibil ca fii-tău sau fii-ta să dea „Specii – Amenințarea Maimuței” la Bacul de Religie și să trebuiască să reproducă versurile: „Dili-dili-dalilam-dalilei / Vino mai în față să tr@gem niște K / Dili-dili-dalilam-dalilei / Eu și băiețiii mei ne învârtim ca Galilei”. Totul e posibil în Califatul Ortodox Român”, a conchis acesta pe Facebook.