BOR, decizie finală pentru toți românii. Ce se întâmplă oficial cu slujba de Paște

BOR, decizie finală pentru toți românii. Ce se întâmplă oficial cu slujba de Paște

„Se ne rugăm ca El să reaprindă în noi lumina credinței și speranței”, a spus purtătorul de cuvânt al BOR, alături de anunțarea deciziei finale în privința slujbei de Paște.

BOR, decizie finală. Ce se întâmplă cu slujba de Paște

„Învierea Ta, Hristoase Mântuitorule, îngerii o laudă în ceruri și pe noi pe pământ ne învrednicește cu inima curată să Te slăvim”, de această dată, fiecare în fața candelei lui de acasă, nu în jurul lăcașului de cult, și se va cânta în taină ”Hristos a Înviat”. De asemenea, toate slujbele din perioada imediat următoare vor fi săvârșite în biserici, fără credincioși.

BOR, decizie finală pentru toți românii. Ce se întâmplă oficial cu slujba de Paște
În noaptea de Înviere, se va aprinde lumânarea de la candela din casă

”Să ne rugăm ca El să reaprindă în noi lumina credinţei şi speranţei”, a afirmat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR). De precizat este că enoriașii pot asculta slujbele în primul rând prin intermediul Televiziunii și Radioului Patriarhiei Române, Trinitas, ori online prin intermediul canalelor mediatice ale eparhiilor și parohiilor.

Anafura, adusă acasă de voluntari, dacă bisericile rămân închise

În cazul în care bisericile vor rămâne închise, Arhiepiscopia Clujului anunță că, în acest an, anafura de Paște va fi distribuită acasă credincioșilor de către voluntari, sub formă de prescuri mici sau pâini ambalate direct de brutării, împreună cu un pahat etanș sau sticluță cu vin, într-o pungă de plastic sigilată. Pachetele vor fi lăsate la ușa casei, micșorând astfel contactul direct, conform unui comunicat emis de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului.

„Pentru pregătirea pâinii și a vinului pentru Paște se vor folosi doar prescuri mici sau pâinișoare mici, ambalate în plastic direct de brutării, nu vor fi tăiate, ci se vor așeza alături de recipientul cu vin, pahar etanș sau sticluță, într-o pungă de plastic, care va fi sigilată. Acestea vor fi sfințite după Sfânta Liturghie din Joia Mare și vor putea fi împărțite credincioșilor la casele lor imediat după sfințirea lor, până în Duminica Învierii.

Paștile nu se vor distribui la biserici, ci vor fi trimise credincioșilor, la solicitarea acestora la casele lor, cu ajutorul consilierilor parohiali și a echipelor de tineri voluntari. Pachetul cu sfintele Paște va fi lăsat la ușa casei credincioșilor, minimizând cât mai mult contactul direct cu aceștia”, este notat în document.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI