Arsenie Boca, canonizat de BOR. Data din calendar la care va fi cinstit de români
Părintele Arsenie Boca va fi canonizat de Biserica Ortodoxă Română în 2025, a anunțat Patriarhul Daniel în cadrul ședinței Sfântului Sinod al BOR, care s-a întrunit joi la București.
Părintele Arsenie Boca va fi canonizat anul viitor
Update 12 iulie, ora 16.09. Potrivit Patriarhiei Române, părintele Arsenie Boca va fi canonizat cu titulatura ”Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop”, cu cinstire în ziua de 28 noiembrie.
Știrea inițială
De asemenea, pe ordinea de zi se află teme referitoare la dosarele de canonizare ale mai multor sfinți români și la evenimentele prilejuite de împlinirea a 250 de ani de la aducerea moaștelor Sfântului Dimitrie cel Nou la Catedrala Patriarhală din București.
„Avem proiecte de texte liturgice care trebuie aprobate pentru slujbele a trei părinți: Cuviosul Arsenie de la Prislop, preotul Constantin Sârbu și preotul Ilie Lăcătușu. Aceste texte s‑au dat Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei pentru că cei trei părinți și‑au sfârșit viața pământească pe teritoriul canonic al Arhiepiscopiei Bucureștilor, deci al acestei Mitropolii.
Sunt propuneri de canonizare și există de mai mult timp dorința ca unii dintre acești părinți să fie trecuți în rândul sfinților, iar pentru acest lucru trebuie să se pronunțe Sinodul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei. Vom avea în față și textele propuse pentru slujbele lor. Sunt lucrări care au fost trecute prin mai multe mâini și au fost corectate de unele eparhii. Propunerile de corectare au fost transmise și, după aceasta, vor ajunge la Sfântul Sinod, care oferă aprobarea finală propunerilor noastre” a precizat Patriarhul Daniel.
Părintele Arsenie Boca, cunoscut și sub numele de „Sfântul Ardealului”, este una dintre cele mai venerate figuri spirituale din România. Născut la 29 septembrie 1910 în satul Vața de Sus, județul Hunedoara, și decedat pe 28 noiembrie 1989, părintele Arsenie a fost un monah, teolog ortodox, renumit pentru înțelepciunea, viziunea și harul său duhovnicesc.
Studii și formare
Arsenie Boca, născut Zian Boca, a studiat la Academia Teologică din Sibiu și apoi la Institutul de Arte Frumoase din București. A fost un student excepțional, ceea ce l-a ajutat să obțină o bursă la Athos, Grecia, unde a învățat despre iconografie și tradițiile monahale.
Monahism și preoție
În 1939, a fost tuns în monahism la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, unde a luat numele de Arsenie. Ulterior, a fost hirotonit preot. Părintele Arsenie Boca a devenit cunoscut pentru darul său de a povățui oamenii și pentru puterea rugăciunilor sale. Mănăstirea Sâmbăta de Sus a devenit un centru de pelerinaj datorită faimei sale.
Persecuțiile comuniste
Regimul comunist l-a considerat pe părintele Arsenie Boca o amenințare din cauza influenței sale crescânde asupra credincioșilor. A fost arestat și închis de mai multe ori, iar în cele din urmă i s-a interzis să mai slujească. A fost trimis să lucreze ca pictor de biserici, printre cele mai cunoscute lucrări fiind pictura de la Biserica Drăgănescu.