Boala de care suferea, de fapt, Mihai Eminescu. Ultima concluzie a medicilor arăta că a fost otrăvit
Anul acesta se împlinesc 131 de ani de la moartea ”Luceafărului poeziei românești” și 170 de la nașterea sa. Și astăzi, moartea sa este învăluită în mister și este subiect de dezbateri aprinse între specialiștii eminescologi.
Boala de care suferea, de fapt, Mihai Eminescu
De-a lungul timpului, încă imediat după dispariția poetului,s-a dezbătut și vehiculat ideea că, defapt, Mihai Eminescu ar fi fost asasinat. Medicii vremii au declarat decesul, precizând că defapt poetul ar fi murit, după cum reiese din rapoartele vremii, de sifilis, alcoolism şi, în cele din urmă, demenţă.
Panait Zosin, medicul care l-a consultat pe Eminescu pe 6 noiembrie 1886, scria că pacientul Mihai Eminescu, suferea de o ”alienţie mintală”, provocată de apariţia sifilisului şi agravată de alcoolismul de care ar fi suferit secundar poetul. La Institutul Şuţu, unde de altfel a și murit în data de 15 iunie 1889, diagnosticul de sifilis a fost confirmat, la fel ca şi cel de alcoolism, pentru ca, mai apoi, să fie adăugat cel de paralizie generală. Cei de la Institutul doctorului Şuţu credeau că sifilisul şi alcoolismul ar fi cauzate şi de o predispoziţie genetică. Era bănuit un soi de sifilis congenital. Medicii ieşenilor au afirmat că Eminescu s-ar fi îmbolnăvit la Berlin sau Viena, unde ar fi avut relaţii cu femei de moravuri uşoare.
Diagnosticul de paralizie a fost cauzat şi de momentele în care poetul pur şi simplu cădea la pat şi suferea de înţepeneli ale membrelor. Aceste simptome au apărut după internarea în spital. La toate aceste diagnostice, perpetuate până după 1990 în România, se adaugă şi cel de demenţă. Chiar binefăcătorul său, Titu Maiorescu, consemnează într-o scrisoare că Eminescu ar suferi de demenţă, după spusele doctorului Şuţu şi că îl trimite la Viena mai mult de ochii lumii, poetul fiind practic irecuperabil.
Ultima concluzie a medicilor arăta că a fost otrăvit
”Pentru sindromul bipolar al lui Eminescu există probe directe (relatările lui Şuţu despre tulburările de comportament, opinia renumitului psihiatru Eliot Slater – autorul celebrului tratat Clinical Psychiatry, care a primit de la Dr. Nica dosarul cu boala lui Eminescu şi a concluzionat, fără nicio rezervă, că este vorba despre o psihoză maniaco-depresivă) şi probe indirecte, printre care opinia unor psihiatri de renume că patologia afectivă domină la scriitorii cu probleme psihice, iar creativitatea artistică poate fi asociată cu bipolaritatea”, arată profesorul doctor Dan Prelipceanu specialist în psihiatrie, în lucrarea lui Nicolae Constantinescu.
”Diagnosticul este confirmat şi de . ”De altfel, poetul prezintă simptome tipice de manie, boală a psihicului caracterizată printr-o deosebită activare, de ordin afectiv, a tuturor facultăţilor, pe lângă sensibilitate, şi a celei intelectuale şi volitive. Sub impulsul acestei hiperexcitabilităţi, fără un ţel precis, aşadar de natură mecanică, neputând fi controlată de bolnav, se instalează o continuă agitaţie, pacientul nu-şi poate concentra atenţia şi prezintă o fugă de idei, până la o asociere lipsită de orice înţeles, uneori etichetată drept o salată de cuvinte. În perioada de criză bolnavul dă impresia că ar delira şi că n-ar cunoaşte persoanele din jur”, arată acesta în studiul ”Despre boala şi moartea lui Mihai Eminescu.”. a confirmat și neuropatologul Ovidiu Vuia.
Conform ultimelor informațți, se pare că medicii care l-au tratat pe Eminescu, l-ar fi otrăvit defapt cu mercur. Medicii l-au tratat atât la Botoşani, cât şi la Iaşi, dar şi la Bucureşti cu mercur, tratamentul acceptat pentru sifilis. I-au făcut frecţii, în cazul doctorulu Iszak la Botoaşani, cu mercur, sau pur şi simplu i-au injectat mercur în venă.
Specialiştii de astăzi spun că Eminescu a murit pur şi simplu otrăvit de doctori şi nu a fost tratat pentru adevărata afecţiune. Profesorul doctor, Irinel Popescu, membru corespondent al Academiei Române şi preşedinte al Academiei de Ştiinţe Medicale din România, a precizat la sesiunea ştiinţifică organizată pentru elucidarea morţii lui Mihai Eminescu că poetul a murit în urma unui stop cardiac cauzat de intoxicaţia cu mercur.