Boala care va afecta un miliard de oameni până în 2050. Va influența și speranța de viață, susțin specialiștii
AStăzi, 14 noiembrie, la nivel mondial se sărbătorește Ziua Mondial a Diabetului, iar în acest context se vorbește din ce înc e mai mult ca despre boala care va afecta un miliard de oameni până în 2050. Noile studii, care trag semnale de alarmă, mai spun că boala va influența și speranța de viață.
Pe 14 noiembrie se sărbătorește Ziua Mondial a Diabetului
Ziua Mondială a Diabetului a fost creată în 1991 de către FDI și Organizația Mondială a Sănătății, și a devenit o zi oficială a Națiunilor Unite în 2006, odată cu adoptarea Rezoluției 61/225 a Națiunilor Unite. Ea este marcată în fiecare an la 14 noiembrie, ziua de naștere a lui Sir Frederick Banting, care a descoperit insulina împreună cu Charles Best în 1922.
De atlfe scopul acestei zile este de face campanii de conștientizare a diabetului din lume, ajungând la o audiență globală de peste 1 miliard de persoane din peste 160 de țări. Campania atrage atenția asupra unor probleme de importanță capitală pentru lumea diabetului și menține diabetul în centrul atenției publice și politice.
Noile estimări publicate în The Lancet, revistă medicală fondată în 1823 de Thomas Wakley, indică faptul că peste 1-31 de miliarde de persoane ar putea trăi cu diabet până în 2050 la nivel mondial.
Boala care va afecta un miliard de oameni până în 2050
Este vorba de 1,31 de miliarde de oameni care trăiesc cu o boală care provoacă o morbiditate care le schimbă viața, rate ridicate de mortalitate și care interacționează cu multe alte boli și le agravează.
Creșterea prevalenței, de la 529 de milioane în 2021, este de așteptat să fie determinată de creșterea diabetului de tip 2, care, la rândul său, va fi cauzată de creșterea prevalenței obezității și de schimbările demografice.
Citește și: Cât de nociv este sucul Coca-Cola dacă îl consumi zilnic. Specialiștii au dat semnalul de alarmă
În 2021, diabetul de tip 2 va reprezenta 90% din prevalența totală a diabetului. Cea mai mare parte a acestei poveri se poate atribui factorilor de risc social, riscurile alimentare, riscurile de mediu și profesionale, consumul de tutun, consumul de alcool și activitatea fizică redusă.
Conform specialiștilor aceste riscuri prosperă pe seama modului obezogen în care sunt concepute mediile noastre și a modului inechitabil în care ne organizăm resursele și societățile.
Specialiștii spun că diabetul va influența și speranța de viață
Aceleași studii mai arată, din păcate, că diabetul va fi o boală definitorie a acestui secol. Modul în care comunitatea medicală va aborda diabetul în următoarele două decenii va influența sănătatea populației și speranța de viață pentru următorii 80 de ani.
„În principal, factori precum accesul la serviciile de sănătate și educația în domeniul sănătății, sunt recunoscute ca elemente cheie în evoluția alarmantă a acestei boli. Factorii de risc pentru diabet sunt interconectați și reflectă adesea un stil de viață modern, caracterizat de alimentație nesănătoasă și sedentarism.
În egală măsură, predispoziția genetică nu poate fi ignorată, iar educația în privința riscurilor este esențială. Vestea bună este că educația terapeutică continuă poate aduce beneficii spectaculoase, dacă pacienții înțeleg că au rol important în autoîngrijirea acestei boli”, explică Dr. Mariana Rosculete Dinu, medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice în cadrul Clinicii Medikali.
Vezi și: Pune acest condiment în loc de zahăr. Este mult mai sănătos
Lumea nu a reușit să înțeleagă natura socială a diabetului și a subestimat adevărata amploare și amenințare pe care o reprezintă această boală. Estimările și seria de studii ”Lancet Global Inequity in Diabetes” reprezintă un apel urgent la corectarea cursului, mai spun specialiștii în domeniu, menționând că este necesară și o mai bună organizare a sistemului medical, deoarece ”Instalarea diabetului conduce la o creștere a utilizării serviciilor de îngrijire a sănătății, generând presiuni suplimentare asupra resurselor medicale”.