BNR, decizie fără precedent pentru toți cei cu carduri bancare și cont la bancă

Cum plătim ratele la bancă online. De ce ai nevoie pentru a vira banii

Comitetul de Supraveghere al BNR s-a întrunit în ședință de urgență. Instituția a luat o decizie pentru toți cei cu carduri bancare și cont bancar. Toți creditorii vor fi informați de noile măsuri prin scrisori de informare.

BNR, decizie pentru toți cei cu carduri bancare și cont bancar

Potrivit unui comunicat transmis de Banca Națională a României (BNR), Comitetul de Supraveghere al instituției s-a întrunit în ședință de urgență pentru a clarifica modul în care băncile și IFN-urile din țară trebuie să aplice reglementările în vigoare în contextul crizei sanitare. Banca Națională va face uz de flexibilitate cadrului normativ, așa încât oamenii și companiile cu credite să poată fi ajutate, atât de bânci, cât și de instituții financiare nebancare în perioada imediată.

Conform sursei citate, BNR va transmite scrisori de informare tuturor creditorilor prin care li se va confirmat posibilitatea restructurării creditelor debitorilor și modalitatea de aplicare a reglementărilor în vigoare.

BNR, decizie fără precedent pentru toți cei cu carduri bancare și cont la bancă
Banca Națională a României (BNR)

Reprezentanții băncii centrale susțin că amânarea la plată, determinată de situația actuală dramatică, nu trebuie atașată unei noțiuni de greutate financiară a debitorului. Drept urmare, creditul nu trebuie reclasificat, iar banca nu trebuie să constituie provizioanele (pasive) pe sumele datorate, ca urmare a restructurării.

„BNR le permite băncilor să utilizeze temporar amortizoarele de capital anterior”

„Reglementările actuale permit împrumutătorilor (instituţii bancare şi nebancare) să amâne la plată creditele oricărei persoane fizice afectate de pandemia COVID-19, fără aplicarea condiţiilor prevăzute de Regulamentul BNR nr. 17/2012 privind unele condiţii de creditare, cu modificările ulterioare, privind gradul de îndatorare, limitarea creditului funcţie de valoarea garanţiei şi durata maximă a creditului de consum”, menționează reprezentanții BNR.

„Dat fiind contextul actual, Banca Naţională a României a decis să permită băncilor să utilizeze temporar (până la o dată ce va fi comunicată ulterior) amortizoarele de capital anterior constituite, cu menţinerea respectării cerinţelor prevăzute de cadrul legal pentru aceste flexibilizări. Adaptarea la noile condiţii a amortizoarelor de capital sprijină băncile în a-şi menţine rolul de suport al economiei reale”, se arată în comunicat.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI