BNR a făcut viața și mai grea pentru milioane de români. Ce se întâmplă cu dobânda cheie
Banca Națională a României a venit cu un anunț nefericit pentru milioane de români. BNR a crescut dobânda-cheie cu încă 75 de puncte de bază, de la 4,75% la 5,50%. Acest detaliu se va vedea în creșterile ROBOR, indicator în funcție de care majoritatea românilor plătesc ratele la bancă. Iată mai multe amănunte despre acest lucru. ,,Pe ansamblul trimestrului II 2022, rata anuală a inflației s-a mărit mai mult decât în trimestrele precedente (de la 10,15 la sută în martie) și peste așteptări’‘, se arată într-un comunicat BNR. Ce înseamnă creșterea dobânzii cheie a BNR pentru banii tăi?
BNR, anunț nou pentru români: schimbări dobânda cheie
Banca Națională a României a crescut în cursul zilei de vineri dobânda-cheie cu încă 75 de punte de bază, de la 4,75% la 5,50%. Această schimbare se va vedea în creșterea ROBOR, indicator în funcție de care majoritatea românilor plătesc ratele la bancă.
Mai exact, ratele unor credite vor crește, lucru care dau mari bătăi de cap în contextul inflației și facturilor tot mai mari la energie. Mulți dintre economiști așteptau o creștere de 100 de puncte de bază, cu excepția BCR care a anticipat corect pasul de creștere a dobânzii BNR. Ce înseamnă creșterea dobânzii cheie a BNR?
Dacă ai luat credite de la bancă în lei cu dobânda variabilă, legată de ROBOR, trebuie să te aștepți la creșteri ale ratei pe care o ai de plătit, rată care a crescut în timpul acesta din cauza schimbărilor din ultima perioadă. În cazul în care ai depozite, vei putea obține un randament mai bun . Dacă ai carduri de credit, ele ar putea fi brusc mai costisitoare.
Comunicat oficial
,,Rata anuală a inflației a continuat să crească în luna iunie, dar într-un ritm încetinit, așa cum s-a anticipat, urcând la 15,05 la sută, de la 14,49 la sută în luna precedentă, în principal sub influența noilor scumpiri ale alimentelor procesate și combustibililor, parțial contrabalansate de scăderea prețurilor LFO.
Pe ansamblul trimestrului II 2022, rata anuală a inflației s-a mărit mai mult decât în trimestrele precedente (de la 10,15 la sută în martie) și peste așteptări. Cea mai mare parte a creșterii a fost determinată din nou de componente exogene ale IPC, cu precădere pe seama scumpirii consistente și peste așteptări a energiei electrice și gazelor naturale, în contextul modificării în luna aprilie a caracteristicilor schemelor de plafonare a prețurilor.
Precum și al menținerii la valori ridicate a cotațiilor internaționale. Influențe adiționale au venit de pe segmentul combustibililor, ca urmare a ascensiunii cotației țițeiului, pe fondul războiului din Ucraina și al sancțiunilor asociate, dar și ca efect al întăririi dolarului SUA în raport cu euro”, se arată într-un comunicat oficial BNR. (Sursa: bnr.ro)