Blue Air, în colaps financiar. Ce se întâmplă cu românii care și-au cumpărat bilete
Blue Air este în colaps financiar. Compania aeriană a intrat luni în procedurile de prevenire a insolvenţei în aşteptarea ajutorului de stat solicitat Guvernului încă de la începutul pandemiei de coronavirus. Compania are deja de returnat celor care şi-au rezervat bilete peste 20 de milioane de euro.
Blue Air este în colaps financiar. Ce se întâmplă cu cei care și-au cumpărat bilete
Blue Air a intrat luni în procedurile de prevenire a insolvenţei în aşteptarea ajutorului de la stat solicitat Guvernului încă de la începutul epidemiei de coronavirus. Compania are de plătit celor care au rezervat bilete și nu au mai zburat circa 20 de milioane de euro.
„Admite cererea debitorului BLUE AIR AVIATION SA. În temeiul art.23 alin.1 din Legea nr.85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă deschide procedura de concordat preventiv a debitorului BLUE AIR AVIATION SA. În temeiul art.23 alin. 2 din lege desemnează administrator concordatar provizoriu pe KPMG RESTRUCTURING SPRL. Executorie. Cu drept de apel în termen de 7 zile de la comunicare. Cererea de apel se va depune la Tribunalul Bucureşti secţia a VII-a civilă. Judecată în camera de consiliu şi pronunţată în şedinţă publică, azi, 06.07.2020”, se arată în decizia instanţei.
Compania așteaptă ajutorul de la stat
Procedura de concordat la care se referă decizia instanţei este o soluţie de prevenţie care are scopul de a asigura redresarea rapidă şi este desfăşurată sub supravegherea judecătorului sindic. De asemenea, procesul de restructurare permite continuarea activităţii companiei şi respectarea obligaţiilor faţă de creditori.
„Biletele anulate sunt 20 de milioane de euro, nu avem de unde să îi rambursăm. Nu e că nu vrem. Şi asta e situaţia la toate liniile aeriene, nu suntem singurii. E o problemă masivă în industrie. Noi aşteptăm ajutorul de stat şi atunci vom putea plăti, dar până atunci nu avem cum”, a declarat Oana Petrescu, Director general Blue Air, potrivit libertatea.ro.
Clienții își vor resupera banii în aproximativ 2 luni și jumătate
Împrumutul de la Guvernul României aprobat de Comisia Europeană pentru a fi acordat Blue Air, în valoare de peste 65 de milioane de euro, nu a ajuns în conturile aeriene. În plus, veniturile companiei au scăzut substanțial pentru că de la mijlocul lunii martie până în 1 iulie Blue Air a operat doar câteva zeci de zboruri charter.
„Din păcate, cu returnarea banilor durează, noi am estimat că în jur de 10 săptămâni, fiindcă trei luni noi nu am încasat nimic. Pur şi simplu nu avem de unde! Şi atunci, când vom avea surplus faţă de cât costă să zburăm, începem să plătim”, adaugă Oana Petrescu.