Blocul fantomă, noua înşelătorie din România. Mulţi şi-au pierdut banii crezând că au cumpărat apartamente. Cum eşti păcălit

de: Stan Nicu
02 05. 2023

Un nou tip de înșelătorie îi lasă pe români fără bani. Nu este vorba de câteva sute de lei, escrocii reușesc să pună mâna pe zeci de mii de euro. Blocul fantomă este noua înşelătorie din România. Astfel, mulţi şi-au pierdut banii crezând că au cumpărat apartamente. Cum eşti păcălit, de fapt?

Cea mai mare escrocherie. Au cumpărat apartamente în fază de proiect în valoare de 5 milioane de euro. Ansamblul rezidențial era inexistent

Mai mulți clujeni au picat victime unei înșelătorii care le-au dat viețile peste cap după ce s-au trezit că au rămas fără banii cu care credeau că o să-și cumpere apartamente.

Astfel, clujenii, de bună credință, au cumpărat apartamentele de la trei bărbați, numai că proprietățile erau situate într-un bloc fantomă, adică inexistent.

Vânzători de iluzii

Nu este prima dată când se întâmplă asta în România, astfel că polițiștii au intrat pe fir.

Sute de români din Cluj-Napoca și-au luat țepe uriașe din partea bărbaților care vindeau apartamente inexistente. Oamenilor nici prin cap nu le trecea așa ceva, semn că escroci erau dintre cei mai buni.

Esrocii, identificați

Vânzătorii de iluzii au fost duși la audieri, iar doi dintre ei au fost arestați preventiv sub acuzația de înșelăciune în formă continuată și complicitate la înșelăciune.

De asemenea, în urma perchezițiilor făcute de oamenii legii au fost găsite sume de bani, telefoane mobile, documente și inclusiv 7.000 de cartele telefonice.

Toatebunurile au fost găsite în locuințele celor trei escroci, dar și în apartamentul pe care aceștia îl foloseau ca și birou.

Câte persoane au fost păcălite

Inițial, prejudiciul cauzat de către cei trei indivizi s-a ridicat la aproape 2,2 milioane de euro, însă cu timpul numărul de păgubiți s-a mai mărit cu 500, astfel că suma plătită de cumpărătorii de bună credință a crescut la 5 milioane de euro.

Unul dintre cei trei bărbați suspecți de înșelăciune avea o identitate falsă și se prezenta cumpărătorilor ca fiind inginer, șef de echipă. Prin această metodă, bărbatul oferea credibilitate în fața cumpărătorilor, după cum susțin procurorii.

Escrocii nu refuzau pe nimeni. Vindeau cate un apartament și de 5 ori

Astfel, indivizii au reușit să convingă clujenii să ofere în avans zeci de mii de euro pentru apartamente și le promiteau acestora că apartamentele vor fi distribuite în cât mai scurt timp cu putință. În realitatea construcția nici nu a demarat.

„Au văzut ofertele de vânzare la niște prețuri foarte mici. La acel moment o mare parte din proprietari și-au investit ultimele resurse financiare. Mulți din ei sunt veniți din alte localități și nu au unde locui. Constructorul a vândut un apartament chiar și de 2, 3, 4, chiar 5 ori”, a declarat avocata Chiara Balaci Ioana Mihaela, care reprezintă în instanță 70 de oameni păcăliți.