Blocul din București pe care sunt desenate cele 12 zodii. E unic în România și visul oricărui arhitect

de: Andreea Vînătoru
09 04. 2024

Blocul din București pe care sunt desenate cele 12 zodii din horoscop. Puțini bucureșteni știu de existența acestei clădiri în Capitală. E unic în România. Unde se află?

Blocul din București pe care sunt desenate cele 12 zodii

Blocul Zodiac de pe Calea Dorobanți din Capitală este de-a dreptul spectaculos!  Capitala se mândrește cu această bijuterie arhitecturală, care datează de ani buni. Clădirea a fost ridicată în 1946, la scurt timp de la terminarea războiului. Blocul are cele mai neobișnuite fațade din oraș, pentru că este decorat cu șaisprezece panouri reprezentând semne zodiacale. Designul modernist aparține arhitecților Radu Dudescu și Mircea Marinescu.

Unde se află?

Inițial, imobilul a fost ridicat pentru Banca Națională a României, dar ulterior s-a renunțat la idee. Blocul se află pe Calea Dorobanți, numărul 36-40, și reprezintă un monument istoric.

Pe fața blocului Zodiac sunt inscripționate 6 panouri decorative cu simboluri zodiacale, care au fost realizate de Constantin Baraschi. Sculptorul român a mai realizat și fântâna zodiac din Parcul Carol I.

Clădirea spectaculoasă a fost de curând reconsolidată, iar în interior se află 50 de apartamente foarte spațioase, care au în jur de 100 de metri fiecare. Pentru a cumpăra un apartament acolo, trebuie să scoateți din buzunar în jur de 200.000 de euro.

Bucureştiul găzduiește și cea mai veche farmacie

Tot în București se află și cea mai veche farmacie! Clădirea încă există în Capitală, iar mobilierul făcut pe comandă în Viena se păstrează în stare intactă. Este vorba despre farmacia Gheorghe Hotăranu. Aceasta a fost ridicată după planurile arhitectului Statie Ciortan și a fost finalizată abia în anul 1925 de către antreprenorul italian Ernesto Mazzolini.

Farmacia a primit autorizație în 1915 și a fost deschisă clădire alăturată până a fost gata casa. Inițial, ea a fost concepută atât ca o locuință, cât și ca o farmacie cu laborator propriu. La parter avea farmacie, la subsol laborator, iar la etaj birouri și apartament. În laboratorul de la subsol încă mai sunt rafturi cu prubete, recipiente ceramice cu substanțele pe care le conțin și multe alte artefacte. Pe vremuri, medicamentele erau preparate manual cu ajutorul unui distilator.

Vezi și: Conacul aflat la doar 40 de km de Bucureşti care te face să uiţi de cel din Mogoşoaia. Puţini ştiu de el, dar este de o frumuseţe rară

Casa este o adevărată bijuterie arhitecturală, mai ales că mobilierul comandat și executat la Viena s-au conservat impecabil. Chiar și dotările farmaceutice originale sunt intacte, iar cei care ajung acolo să o vadă sunt de-a dreptul impresionați.

Farmacia Gheorghe Hotăranu are o suprafață totală utilă de 247 mp, plus 168 mp de spații suplimentare. Înainte de Revoluție, casa-monument a găzduit o serie de activități comerciale, de la subsol până la primul etaj. În 2017, spațiul a fost scos la licitație și cumpărat de Colegiul Farmaciștilor cu 850.000 de euro.