Blestemele lui Ceaușescu îi îngrozesc și acum pe români. Ce s-a împlinit cum a fost ursit

Blestemele lui Nicolae Ceaușescu

Moartea lui Nicolae Ceaușescu este și acum discutată, mai cu seamă că aduce cu ea, după atâția ani, multe semne de întrebare. Încă din primul an al decesului său românii au început să se teamă de lucrul pe care puneau mâna – libertatea. Acum, blestemele aruncate de fostul lider comunist le trezesc groaza.

Blestemele lui Nicolae Ceaușescu se rostesc în șoaptă

Viața soților Ceaușescu este încă amplu discutată și în zilele noastre. Anii au trecut, românii rămân în amintire cu zilele în care libertatea lor le era îngrădită de cel care trebuia să-i aibă în pază – șeful statului – dar semnele de întrebare și detalii auzite după deces despre viața lui rămân în prim-plan. Moartea lui Ceaușescu a stat sub semnul unui blestem aruncat de familia Brâncoveanu. Se spune că și președintele i-a blestemat la rândul lui.

Spitalul Brâncovenesc
Spitalul Brâncovenesc

Ambele blesteme datează din anul 1838 de la inaugurarea Spitalului Brâncovenesc din București, ridicat din banii Saftei, soția Banului Grigore Basarab Brâncoveanu. După trei ani, biserica a fost gata. Safta a cerut ca atunci să fie comandat un basorelief care să fie montat ulterior la intrarea în lăcașul sfânt cu cererea strictă – oricine se atinge de acesta și de orice rang ar fi el trebuie omorât de același neam, în zi de mare sărbătoare. Ceaușescu a considerat acest lucru o superstiție băbească.

Spitalul familie Brâncoveanu
Spitalul familie Brâncoveanu

Elena l-a atenționat!

Chiar Elena Ceaușescu, care credea în taină în blesteme și ritualuri, i-a sugerat să renunțe la decizia de a demola spitalul Brâncovenesc. În anul 1984, acesta a dat ordin ca spitalul și biserica dăruite orașului de către familia Brâncoveanu să fie dărâmate din temelii.

Toți muncitorii s-au temut să spargă placa de marmură, așa că au salvat din ruine basorelieful cu blestemul așezat la intrarea în biserică. Nicolae Ceaușescu a fost executat alături de soția sa în anul 1989, blestemul s-a dovedit a fi funcționat, iar dorința jupânesei Safta Brâncoveanu ca basorelieful să stea neatins în veacuri s-a împlinit. Sculptura cu vorbele blestemului a ajuns în curtea Muzeului de Istorie a Capitalei.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI