Bill Gates încearcă să ne fure Soarele? Noua teorie care îl vizează pe el și pe chinezi

Bill Gates încearcă să ne fure Soarele? Noua teorie care îl vizează pe el și pe chinezi
SCoPEx Bill Gates în topuri pe Google Trends

Statele Unite ale Americii au fost lovite de adevărate furtuni de zăpadă careu lăsat populația fără căldură și curent electric. Fenomenele exreme din această perioadă au ajuns, din nou, teme de discuție pentru conspiraționiști. Principalul exponent al noilor teorii ale conspirației, nimeni altul, decât Bill Gates și proiectul SCoPEx.

Experimentul SCoPEx, motiv de conspirație

filantropul milionar și cofondatorul Microsoft, Bill Gates, nu este străin de teoriile conspirației și speculațiile cu privire la proiectele pe care le finanțează. Unul care a persistat în ultimele săptămâni implică un experiment al unei echipe de oameni de știință de la Universitatea Harvard.

Experimentul este cunoscut sub numele de Experiment Stratospheric Controlled Perturbation Experiment (SCoPEx). Oamenii de știință folosesc acest sistem pentru geoingineria solară. Această știință este cunoscută și sub numele de gestionarea radiațiilor. În esență se bazează pe ideea utilizării tehnologiilor pentru combaterea schimbărilor climatice prin reflectarea luminii solare înapoi în spațiu.

În ultima perioadă, pe fondul fenomenelor extreme din America, mai ales din Texas, au apărut pe Tweeter tot felul de teorii ale conspirației, avându-l în centrul lor tot pe Bill Gates și proiectul SCoPEx. Afirmația în rândul utilizatorilor de Twitter este că Biil Gates este implcat în acest proiect academic. Afirmațiile au mers și mai departe, spunând că milionarul vrea să „blocheze soarele”.

Teoria a câștigat atenție la mijlocul lunii februarie, deoarece rezidenții din statul Texas s-au confruntat cu furtuni de iarnă mortale, dar au continuat să circule pe rețeaua socială în această săptămână. Implicarea financiară a lui Bill Gates în SCoPEx este documentată din noiembrie 2018.

Bill Gates în topuri pe Google Trends

Datele Google Trends au sugerat că oamenii încă caută răspunsuri. Căutările între 1 și 2 martie a inclus rezultate de detaliere bazate pe numele milionarului. Cele mai multe căutări erau „Bill Gates încercând să blocheze soarele”. Afirmația se bazează în mare parte pe rapoarte senzaționaliste despre sfera și capacitatea proiectului SCoPEx, scrie presa americană.

Site-ul conservator de știri The Western Journal a raportat în decembrie anul trecut că planul lui Gates pentru proiect a inclus „ștergerea soarelui pentru a face lumea mai rece”, citând un raport Reuters despre oamenii de știință care au solicitat un experiment de zbor de testare în iunie 2021.

Daily Mail raporta că milionarul „vrea să stropească milioane de tone de praf în stratosferă pentru a opri încălzirea globală”. Proiectul SCoPEx este conceput pentru a pulveriza particule în stratosferă. Cu ajutorul acestora s-ar putea răci planeta reflectând unele dintre razele Soarelui. Dar site-ul web SCoPEx spune că domeniul de aplicare al proiectului actual rămâne limitat.

”Experimentul nostru în curs are drept scop îmbunătățirea modelelor computerizate de geoinginerie solară prin obținerea unor date din lumea reală despre modul în care reacționează substanțele chimice pe cer.”, spun cei de la SCoPEx.

Implicarea lui Gates financiară în proiectul SCoPEx

SCoPEx este parțial finanțat de propriul program de cercetare în geoinginerie solară (SGRP) al Harvard. Pe site-ul proiectului  este listat Bill Gates drept unul dintre numeroșii săi donatori filantropici. Snopes a declarat că SCoPEx este, de asemenea, finanțat de Fondul pentru cercetare inovatoare privind clima și energia (FICER), un fond pentru granturi de cercetare co-creat de Gates în 2007.

Granturile pentru cercetare sunt acordate Universității Harvard din cadourile făcute de Bill Gates din fondurile sale personale”, a spus site-ul web al Universității Harvard, menționând că activitățile fondului de subvenții nu au nicio legătură cu Fundația Bill & Melinda Gates, conform Newsweek.

Bill Gates a furnizat sume nedivulgate de finanțare cercetării academice în cercetarea geoingineriei solare. Aceste finanțări ajută la finanțarea proiectului SCoPEx. Dar nu există nicio sugestie că el este în favoarea blocării întregii lumini solare să ajungă pe Pământ. Echipa SCoPEx își propune să colecteze date pentru a îmbunătăți modelele de computer și a declarat că intenționează să elibereze o substanță chimică netoxică, dar nu să împrăștie lumina soarelui înapoi în spațiu.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI