Bijuteria României, lăsată în paragină. Era o staţiune unică în Europa, acum e uitată de toţi

de: Sabina Anastasia
19 07. 2023

În urmă cu foarte mulți ani, era punct de întâlnire pentru elitele sociale și nu numai. În timp, a devenit una dintre cele mai frumoase stațiuni din regiune. Era unică în Europa. Astăzi, a fost dată uitării. Cele mai frumoase clădiri ale stațiunii se află în stare de degradare. Foto

Stațiunea cândva de lux a României

Pe vremuri, era o importantă moștenire arhitecturală. Imperiul Austriac și, mai târziu, cel Austro-Ungar au fructificat-o la maximum. Se spune că rădăcinile sale se întind până în perioada împăratului roman Traian, care a dat stațiunii denumirea „Aquae Herculis Sacrae”/ „Apele Sacre ale lui Hercule”.

După căderea Imperiului Roman, stațiunea a trecut sub stăpânirea mai multor regate și imperii. În această perioadă, importanța Băilor Herculane – fiindcă despre această stațiune este vorba – a scăzut. Nu mai erau folosite pentru relaxare sau tratamente termale.

Primele renovări ulterioare s-au făcut pe vremea împăratului austriac Carol al VI-lea, între anii 1714 și 1715, potrivit istoricilor. După 1781, în timpul împărătesei Maria Terezia a Austriei, au fost construite noi băi și vile în stațiune, ca puncte de atracție pentru elitele sociale.

În perioada modernă, Băile Herculane au fost într-o continuă dezvoltare, iar stațiunea a devenit în timp un important centru balnear și turistic. Personalitățile vremii se deplasau deseori aici. După Primul Război Mondial, ca urmare a Tratatului de la Trianon, clădirile au intrat în proprietatea statului român.

Cum s-au degradat Băile Herculane

Din acest punct, bijuteria României, cândva stațiune unică în Europa, a cunoscut o involuție radicală. Unele clădiri se află în paragină, în formă de degradare surprinzătoare în cel mai negativ mod posibil. Altele încă rămân întregi, însă turiștii nu le pot accesa.

Printre clădirile cele mai degradate se numără Băile Imperiale Austriece, Cazinoul, hotelul Rudolf și hotelul Franz Joseph. Dispuse în formă de cruce, de-o parte și de alta a râului Cerna, aceste clădiri formau pe vremuri cel mai deosebit ansamblu arhitectural din zonă.

Construite de unii dintre cei mai mari arhitecți maghiari ai epocii lor, precum Alpar Ignac și Wilhelm von Doderer, Băile Herculane sunt astăzi date uitării. Turismul în stațiunea amintită a suferit, inevitabil, o scădere semnificativă în comparație cu alte puncte de atracție.

Citește și: Locul din România unde femeile vin să întinerească. Ce secrete are stațiunea, de fapt

Românii încă se mai deplasează la Băile Herculane, în scop turistic sau pentru a urma diverse tratamente. Cu toate acestea, numărul călătorilor care au ajuns în regiune a scăzut drastic în ultimii ani. Puțini mai sunt cei care se bucură de apele termale și de frumusețea pitorească a zonei.