Bijuteria din coroana Reginei Elisabeta care poartă un blestem înfricoșător. Ce se întâmplă dacă Regele Charles o pune pe cap
Simbolul monarhiei britanice ascunde o legendă pe care puțini o știu. Coroana cu pietre prețioase și catifea violet valorează o avere, dar una dintre pietrele de pe ea se spune că ascunde un blestem.
Diamantul de pe coroană care se spune că este blestemat
Coroana Reginei Elisabeta a II-a ascunde o legendă pe care puțini o știu. Obiectul a fost expus pe sicriul suveranei, la funeraliile acesteia, iar supușii au putut admira pietrele prețioase care îl împodobesc. Una dintre acestea ascunde însă o poveste sumbră, pe care puțini o cunosc.
Pe coroana cu catifea mov de află și un diamant legendar, numit Koh-i-Noor. Acesta avea la început 186 de carate, iar numele lui înseamnă, în limba persană, ”Muntele Luminii”. Coroana, care se află în posesia familiei regale britanice de câteva generații, se spune că poartă un blestem, tocmai din cauza acestui diamant.
O legendă hindusă spune că bărbații care poartă această coroană ”vor stăpâni lumea, dar vor cunoaște și toate nenorocirile ei”. Blestemul nu le afectează, așadar, pe femei, ci doar pe moștenitorii de sex masculin ai tronului.
Piatra prețioasă are o vechime de câteva secole
Nu se știe exact când a fost descoperit diamantul, însă din timpuri străvechi a fost un simbol folosit de conducători. Piatra prețioasă a fost martoră la multe lupte pentru putere, care s-au lăsat cu vărsare de sânge, iar prima mențiune scrisă despre ea datează din 1628.
Până în secolul al XVIII-lea, diamantul a fost în posesia Companiei Britanice a Indiilor de Est. Regina Victoria a primit diamantul de la Maharaja, moștenitorul acestor ținuturi. Auzise despre diamant și frumusețea lui, însă atunci când l-a văzut, nu a impresionat-o, așa că l-a tăiat și l-a lustruit pentru a-i da formă, iar piatra și-a pierdut din carate.
Familia regală britanică a fost pusă în gardă cu privire la blestem, astfel că acea coroană care conține diamantul a fost purtată doar de femei. I-a aparținut mai întâi Reginei Victoria, apoi a stat pe capul a trei regine consoarte, Alexandra, Mary și Regina Elisabeta I, regina mamă.
Coroana care le-a aparținut Reginei Elisabeta și predecesorilor săi este decorată cu 2.800 de diamante, safire, smaralde, perle și rubine, precum și alte pietre prețioase. Valoarea acesteia este greu de estimat și nu se cunoaște cu exactitate, din motive ce țin de securitate. Cu toate acestea, experții bijutieri spun că dacă luăm în considerare caratajul pietrelor prețioase, precum și valoarea istorică și simbolică a coroanei, aceasta ar avea în prezent o valoare cuprinsă între 3 și 5 miliarde de lire sterline.