Bienala Art Encounters se deschide la 1 octombrie, în Timişoara. Vizitatorii vor vedea personalităţi de marcă şi artişti din toată lumea

de: Ionuț Vieru
17 09. 2021

Pe 1 octombrie, la Timișoara, se deschide cea de-a patra ediție a bienalei Art Encounters. Vizitatorii vor participa la evenimente de excepție, cu artiști și personalități din toată lumea. Timp de cinci săptămâni, publicul va putea vizita, gratuit, lucrări semnate de peste 100 de artiști internaționali și români.

Bienala Art Encounters, la Timișoara

Bienala Art Encounters se va desfășura în perioada 1 octombrie – 7 noiembrie, în Timișoara. Este cel mai mare festival de artă contemporană organizat vreodată la noi în țară. Timp de o lună de zile, Timișoara se va transforma în cel mai mare muzeu de artă.

Peste 120 de artiști din țară și din afară își vor expune arta în spații expoziționale convenționale și neconvenționale. A fost inițial în anul 2015 de către Ovidiu Șandor, un om de afaceri, și este unul dintre cele mai mari proiecte culturale din Europa de Est.

„Timp de şase săptămâni, Art Encounters va oferi timişorenilor dar şi vizitatorilor din ţară şi străinătate, un număr interesant de expoziţii, cu artişti români, artişti internaţionali de marcă. Crezul nostru este că arta contemporană este pentru oricine şi e nevoie doar de un mic ajutor pentru a încuraja explorarea acestei zone. Arta contemporană este o zonă culturală care abordează problemele curente, care ne înconjoară pe toţi. Este despre relaţiile între oameni, relaţiile dintre oameni şi natură şi tot ce ne înconjoară. Sunt teme care preocupă multă lume, de aceea încurajăm publicul local să exploreze aceste spaţii. E grozav că putem aduce la Timişoara astfel de artişti, astfel de proiecte”, a declarat Ovidiu Şandor. 

Cel mai mare festival de artă contemporană

Vizitatorii vor avea ocazia să descopere lucruri fenomenale, începând cu instalații complexe, până la picturi contemporane, sculpturi monumentale și artă de deferite feluri. În trecut, Art Encounters a deschis pentru public inedite spații expoziționale. Ediția din acest an va fi mai puțin răspândită, din cauza pandemiei coronavirus.

„Şi în acest an avem un spaţiu nou, cel de la ISHO. Acest pavilion e gândit ca un spaţiu comunitar, un spaţiu în care au loc diferite evenimente. Până recent a fost centru de vaccinare, a fost important să sprijinim acest efort naţional de luptă împotriva pandemiei. Acum, îl vom folosi la Art Encounters, la fel cum vom folosi şi spaţiul din clădirea de birouri. Vom avea şi Muzeul Tramvaielor, Muzeul de Artă, vor exista proiecte mai mici la Faber, la Galeria Helios. Anul acesta avem o ediţie care se aşează în mai puţine spaţii din cauza acestei pandemii, dar noi ne continuăm această misiune de a introduce noi spaţii în circuitul cultural”, a mai spus Ovidiu Şandor.