Beatrice Mahler, vești proaste pentru români. Ce efecte devastatoare produce tulpina Omicron: „Aceasta este o mare temere în cazul României”

de: Rosu Ioana
10 01. 2022

România se confruntă deja cu valul cinci al pandemiei, iar explozia cazurilor generate de Omicron este doar o chestiune de timp, fiind prevăzută în viitorul apropiat. În ciuda efectelor mai blânde, nouă tulpină este de temut din cauza transmiterii extrem de rapide. Din acest motiv, medicii și autoritățile se tem de ce este mai rău, căci un număr mare de infectări, fie ele forme mai ușoare, poate afecta puternic anumite sectoare ale economiei. Medicul Beatrice Mahler a avertizat recent cu privire la riscurile valului actual pentru România.

Pacienții riscă să rămână fără personal care să-i trateze

În urmă cu puțin timp, medicul Beatrice Mahler a făcut lumină în cazul impactului negativ pe care tulpina Omicron îl poate avea asupra României. Specialistul a explicat cum o variantă blândă a virusului poate crea, de asemenea, o criză sanitară. Aceasta susține că infectările cu Omicron vor atinge cifre uriașe, astfel că, printre cei bolnavi se vor regăsi mulți angajați din domeniile esențiale, în special din domeniul medical. Managerul de la „Marius Nasta” și-a exprimat temerea privind lipsa cadrelor medicale din spitale, până în punctul de a nu mai exista personal care să îngrijească pacienții.

„Aceasta este o mare temere în cazul României, care are oricum un deficit de personal în sectorul sanitar, în toate secțiile, pe toate nivelele, nu doar la medici, ci și la asistente și infirmiere. Este un deficit de personal cronic, pe care l-am resimțit extrem de intens în celelalte valuri, chiar dacă numărul de îmbolnăviri nu a fost foarte mare față de ce ne așteptăm să se întâmple în acest moment.

Îmi este foarte teamă că numărul mare de îmbolnăviri va duce la o imposibilitate a noastră de a fi acolo unde pacientul are nevoie de noi, adică în spital. Este un risc extrem de mare la care suntem expuși cu toții, pentru că știm că marea majoritate a cazurilor de infectare în rândul cadrelor medicale provin tot din comunitate”, recunoaște managerul Institutului „Marius Nasta”, dr. Beatrice Mahler, la Digi24.

Activitățile economice, în pericol

Raed Arafat a explicat, în urmă cu câteva zile, că numărul mare de îmbolnăviri generate de Omicron ar putea bloca multe activități economice. Șeful DSU a subliniat că, absența respectării măsurilor sanitare anti-Covid-19 va duce ireversibil la infectarea în masă a angajaților.

„Unul din lucrurile grave ale acestei variante nu este numai un eventual impact pe sistemul sanitar, este impactul ei pe sectorul economic, care deja se vede în mai multe ţări. Închide activităţi economice, prin îmbolnăvirea în masă a personalului şi trimiterea lor la izolare la domiciliu.

Dacă colegii într-un birou nu poartă mască şi unul este infectat şi stau opt ore împreună, fără mască, la sfârşitul zilei sunt toţi infectaţi şi s-ar putea ca peste două zile să fie toţi trimişi la izolare şi biroul respectiv s-a închis. Acelaşi lucru într-un restaurant, acelaşi lucru într-un magazin”, a explicat Raed Arafat.

Potrivit oficialului, toți angajații trebuie să fie extrem de prudenți, atât în timpul liber, cât și la muncă, astfel că purtarea corectă a măștii de protecție reprezintă una dintre armele roncipale împotriva valului cinci, alături de vaccinare și respectarea restricțiilor anti-Covid-19.