Băutura pe care românii o consumă zilnic, calitate din ce în ce mai slabă. Ce avertizează specialiștii
Unul din momentele importante ale fiecări dimineți este o cană de cafea proaspătă și fierbinte. De-a lungul secolelor, cafeaua a devenit una din băuturile cele mai frecvente din menu-ul dimineților. Dar, spun experții, în ultimii ani, calitatea a scăzut. Motivul sunt schimbările climatice în zonele unde este cultivată planta de cafea.
Cum distrug schimbările climatice industria cafelei
Ceașca ta zilnică de cafea ar putea fi în pericol și s-ar putea să nu-ți dai seama de acest lucru. În prezent, milioane de oameni din întreaga lume consideră cafeaua pe care o beau ca fiind de la sine înțeleasă. S-ar putea să nu mai putem profita de acest lucru pentru totdeauna.
Industria cafelei este construită pe spinarea micilor fermieri care ar putea fi în pericol din cauza schimbărilor factorilor de mediu care le afectează producția, introducând probleme și întunecând viitorul industriei cafelei.
Temperaturile în creștere, seceta și oscilațiile de temperatură au făcut ca o cafea bună să fie incredibil de dificil de cultivat în mod eficient și au dus la creșterea costurilor pentru fermieri și consumatori.
Pe măsură ce trece timpul, schimbările climatice vor avea un impact din ce în ce mai mare asupra agricultorilor, afectând calitatea și prețul cafelei din întreaga lume. În prezent, agricultorii din America Latină sunt principalii cultivatori de cafea exportată în întreaga lume.
Peste 14 milioane de persoane din America Latină lucrează în industria cafelei. Cu toate acestea, micile ferme sunt afectate de schimbările climatice, ceea ce duce la scăderea randamentului investițiilor. Mulți dintre acești fermieri abandonează cafeaua pentru a cultiva alte plante.
Evoluția în producția de cafea de-a lungul timpului
Plantele de cafea au nevoie de condiții de creștere foarte specifice pentru a crește în mod corespunzător boabe de cafea gustoase. Schimbările climatice au avut un impact clar asupra cultivatorilor de cafea, reducând regiunile de cultivare și făcând mult mai dificilă cultivarea cafelei.
Temperaturile globale continuă să crească între 1,5 și 4,5 grade Celsius pe an în cele mai calde luni. Acest lucru duce la secete și apoi la perioade de ploi extreme. Face ca cultivarea cafelei să fie mult mai dificilă, în special pentru fermele mai mici care nu își pot permite să își întrețină fermele cu aceste fluctuații extreme.
De asemenea, aceste ferme mici vor pierde teren arabil în fiecare an. Temperaturile în creștere vor reduce suprafața potrivită pentru cultivarea cafelei cu până la 50% până în 2050. Condițiile de temperatură și de precipitații sunt unii dintre cei mai importanți factori pentru obținerea unor recolte bune de cafea.
Plantele de cafea Arabica sunt extrem de sensibile
Sunt extrem de sensibile la creșterea temperaturilor, în special în timpul etapelor de înflorire și fructificare. Pentru plantele de cafea arabica, temperaturile de până la 30 de grade Celsius pot provoca daune permanente plantei, reducând creșterea, ceea ce duce la îngălbenirea, pierderea frunzelor și reducerea recoltei.
Pe de altă parte, boabele de Robusta pot face față mai bine temperaturilor mai ridicate, dar suferă la temperaturi mai scăzute. Temperaturile medii și maxime în creștere și distribuția fluctuantă a precipitațiilor afectează tot mai mult producția de cafea. În plus, în regiunile tropicale există evenimente meteorologice mai frecvente care pot distruge industria cafelei pe termen scurt și lung.
Impactul schimbărilor climatice asupra industriei
Aceste schimbări afectează deja industria cafelei. În câțiva ani, ar putea să nu mai arate la fel ca în prezent. Mulți fermieri la scară mică și-au pierdut deja sau riscă să-și piardă fermele din cauza randamentului scăzut și a veniturilor mici.
Acest lucru va afecta toate părțile lanțului de aprovizionare, afectând în cele din urmă consumatorii. Va fi mai puțină cafea de înaltă calitate sau gourmet disponibilă pentru vânzare, iar cea disponibilă pentru vânzare poate fi de calitate inferioară.
De asemenea, se va exercita o presiune ascendentă asupra prețurilor cafelei în întreaga lume. Nu vă place să plătiți mai mușți bani pentru o cafea cu lapte la o cafenea, pentru că stocmai asta s- ar putea să se întâmple în câțiva ani. Vor fi mulți perdanți din cauza acestor schimbări, iar acest lucru ne va afecta în mod direct. Vor fi mii de fermieri al căror mod de viață și venituri depind de climă.
Ce înseamnă acest lucru pentru băutorii de cafea
Potrivit unui raport al World Coffee Research, cererea de cafea se va dubla până în 2050. Terenurile adecvate pentru cultivarea acesteia se vor reduce la jumătate. Iar efectele schimbărilor climatice nu se limitează la scăderea cantității de cafea produsă, ci îi pot afecta și calitatea.
În zonele cu temperaturi mai scăzute, calitatea cafelei este, în general, mai bună, a declarat Hanna Neuschwander, purtător de cuvânt al World Coffee Research, pentru CNN. Temperaturile mai scăzute permit cafelei să se coacă mai încet, și asta înseamnă mai mult timp pentru a dezvolta elemente de aromă mai complexe, cum ar fi aciditatea și dulceața.
Temperaturile cresc, încet în Etiopia de ani de zile. În aceste condiții, căldura face ca planta să se coacă prea repede, ceea ce înseamnă boabe mai puțin aromate. Principala diferență pe care o vor vedea consumatorii este o schimbare în ceea ce privește calitatea. Chiar dacă producția scade într-o țară, cum ar fi Etiopia, prețurile ar putea scădea în același timp în alte țări mari exportatoare de cafea, cum ar fi Brazilia sau Vietnam, spun specialiștii.
Concluzie și viitorul industriei cafelei
Au fost puse în aplicare multe strategii pentru a-i ajuta pe fermieri să se adapteze la schimbările climatice. Două dintre principalele strategii de atenuare sunt reducerea contribuției producției de cafea la emisiile de gaze cu efect de seră și sechestrarea carbonului în copacii de umbră sau în zonele forestiere ale fermelor de cafea.
Cu toate acestea, agricultorii de cafea pot face doar atât de mult. Toată lumea trebuie să își facă partea pentru a opri schimbările climatice. Dacă se dorește ca industria cafelei să supraviețuiască și să continue să prospere, ar trebui să ne facem toți partea noastră. Și nu este vorba doar de industria cafelei, multe alte industrii din întreaga lume sunt afectate de schimbările climatice.