Băutura care trimite tot mai mulți tineri la spital. Medicii trag un semnal de alarmă pentru părinți

de: Ștefan R. Apostol
10 09. 2021

Noi date statistice, la nivel european, arată că alcoolul este al treilea factor de risc pentru boala prematură și moartea pentru populația generală a Uniunii Europene. În cazul tinerilor, consumul de alcool se bazează pe dorința de a explora, uneori asociindu-l cu consumul de droguri recreative, crescând astfel riscul de consecințe negative. Medicii spun că în România a crescut consumul de alcool în rândul tinerilor.

Alcoolul, un nou flagel în rândul tinerilor români

Consumul de alcool are consecințe sociale și economice negative, afectează sănătatea și poate crea dependență. Deoarece dependența este deosebit de dificilă de vindecat, prevenirea este importantă.

S-au făcut studii ce au avut ca scop identificarea frecvenței, cantității, ocaziilor, motivelor, tipului de consum de alcool și corelația cu trăsăturile de personalitate accentuate în rândul adulților tineri din România.

Studiile s-au făcut cu participarea a  1359 tineri adulți cu vârste cuprinse între 18-30 de ani, din mediile urbane, inclusiv principalele centre universitare,  între 2013 și 2014.

Cercetările acestor studii au scos în evidență motivele pentru care tinerii români consumă alcool. Motivele obișnuite pentru care adulții tineri au încercat prima dată au fost curiozitatea, spune studiul.

Datele mai arată că 72,5% au consumat alcool numai la ocazii speciale. Un alt procent, de  19,4% în weekend, 4,8% de trei până la patru ori pe săptămână și 0,4% zilnic.

A crescut numărul tinerilor consumatori în ultimul an

Cât ceea ce privesc concluziile, studiul spune că în rândul repondenților consumul de alcool a fost relativ ridicat, în special în rândul tinerilor, grupurilor de colegi și al tinerilor adulți care au avut probleme de socializare.

Consumul de alcool, mai spune studiul, se corelează și cu unele trăsături de personalitate accentuate. Prin urmare, programele de educație pentru sănătatea publică ar trebui să fie vizate pentru aceste categorii.

Medicii trag semnale de alarmă în legătura cu consumul de alcool

Cele mai recente date statistice spun că a crescut alarmant numărul tinerilor care ajung în stare gravă la spital, ca urmare a consumului de alcool. Procentul estimat este de 20% din rândul tinerilor, iar medicii încearcă să tragă un nou semnal de alarmă.

„Din păcate am sesizat în ultima perioadă o creștere substanțială a numărului de cazuri, în special pe segmentul cazurilor extrem de grave (…).

Legate de consumul grav, sunt tineri, vârste din ce în ce mai mici și vin cu sindrom de sevraj, cumulat cu psihoze alcoolice”, afirmă Ovidiu Alexinschi, medic primar psihiatru, conform Realitatea Plus.

Pentru cei care ajung în centrele de dezalcoolizare tratementele pot dura între o lună, în cele mai fericite cazuri, și un an la cele cu clare dependențe și deja în stadiul de alcoolici.