Banii n-aduc fericirea: cum demonstrează economiștii acest lucru
O vorbă veche spune că banii nu aduc fericirea, dar o întrețin. Un nou studiu a fost făcut pe această temă, iar rezultatele sunt surprinzătoare.
Din 2005, un institut de sondaje măsoară raportul dintre Produsul Intern Brut al unei țări și fericirea cetățenilor. Astfel, s-a descoperit că în țările cu o economie solidă nu există atât de mulți oameni fericiți, potrivit The Economist.
Per total, un mediu economic bun și predictibil crește gradul de satisfacție în rândul cetățenilor, dar în multe cazuri nu aduce și fericire.
Legătura dintre bani și fericire, studiată ani la rândul
În 1974, un economist pe nume Richard Easterlin a ajuns la concluzia că fericirea medie a americanilor a stagnat între 1946 și 1970, chiar dacă PIB-ul pe cap de locuitori a crescut cu 65% în aceeași perioadă. Și a căutat să vadă dacă același lucru se întâmplă și prin alte părți.
Deși veniturile sunt corelate cu nivelul fericirii, o creștere economică pe termen lung nu e suficientă pentru a crește gradul de satisfacție în rândul cetățenilor.
La cel mai recent studiu, publicat în martie, institutul Gallup a oferit concluzii diferite. În unele țări, banii aduc fericirea, în altele nu.
Printre țările care contrazic însă expresia „banii n-aduc fericirea” se numără China. PIB-ul statului asiatic s-a dublat în ultimul deceniu, iar fericirea medie a cetățenilor a crescut, de asemenea, cu aproape jumătate de procent. Printre țările bogate în care fericirea e evoluat în tandem cu creșterea economică se numără și Germania.
Venezuela, de asemenea, era cândva a 5-a țară ca nivel de fericire din lume. Economia, însă, a intrat în colaps, iar gradul de satisfacție a cetățenilor a scăzut, de asemenea, considerabil.
În alte părți ale lumii, corelația nu stă în picioare. Dintre cele 125 de țări studiate, în 43 PIB-ul pe cap de locuitor și fericirea s-au mișcat în direcții diferite. India a cunoscut, în ultima perioadă, un ritm bun de creștere economică. Chiar și așa, fericirea cetățenilor a scăzut cu peste un punct procentual în ultimii zece ani.
Iar lucrurile stau la fel în America, prima economie a lumii: conomia a crescut, dar fericirea oamenilor e pe o pantă descendentă.