Bani de la Guvern! Cine sunt românii care vor beneficia de ajutor de la stat. Legea intră în vigoare pe 13 noiembrie
Bani de la Guvern pentru mai mulți fermieri afectați de secetă. Termenul limită de constatare a culturilor calamitate a fost prelungit cu o lună. Legea intră în vigoare pe 13 noiembrie.
Despăgubiri pentru secetă. Guvernul vine în ajutorul fermierilor afectați
Mai mulți fermieri afectați de seceta accentuată și prelungită din perioada 2019-2020 vor beneficia de schema de ajutor instituită de Guvern în septembrie, după ce Parlamentul a hotărât să extindă cu o lună termenul-limită pentru deținerea procesului-verbal de constatare a culturilor distruse. Ajutoarele se acordă fermierilor afectați de secetă de pe tot teritoriul țării, indiferent dacă sunt persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale ori familiale sau producători agricoli persoane juridice. Banii se acordă celor care au înființat anul trecut culturi de grâu, secară, triticale, orz, orzoaică, ovăz și rapiță.
Legea nr. 247/2020, publicată marți în Monitorul Oficial, modifică OUG nr. 148/2020 prin care se acordă acest ajutor de stat și prelungește cu o lună termenul până la care doritorii trebuiau să aibă un proces verbal de constatare și evaluare a pagubelor pentru a primi ajutorul bănesc.
Concret, OUG pe baza căruia s-au dat banii în septembrie prevedea că eligibili sunt fermierii care „dețin un proces verbal de constatare şi evaluare a pagubelor încheiat până la data de 15 iunie 2020 inclusiv, în care procentul de calamitate prevăzut la art. 1 alin. (4) este de peste 30% aferent culturii calamitate”.
Legea 247, care intră în vigoare de vineri, 13 noiembrie 2020, vine și prelungește acest termen până la data de 15 iulie 2020 inclusiv, lucru care oferă posibilitatea mai multor gospodari care dețin acest document să poată accesa schema de ajutor.
- Beneficiarii sunt cei care dețin un proces-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, iar suprafața calamitată este de peste 30% din suprafața totală declarată în cererea unică de plată pentru anul curent și sunt înregistrați în evidențele APIA, în acest an, cu cerere de plată pe respectiva suprafață.
Ce trebuie să facă agricultorii pentru a intra în posesia banilor
Pentru a putea primi banii de la stat, agricultorii trebuie să depună la APIA o solicitare scrisă în acest sens, o copie a procesului-verbal plus date despre contul bancar sau de trezorerie, în cazul în care sunt diferite de cele din cererea unică de plată pentru 2020. Documentele pot fi depuse atât direct la sediile APIA, cât și prin fax, poșta clasică sau cea electronică, notează avocatnet.ro.