Bancnotele pe care magazinele din România nu le mai primesc. Ce trebuie să faci urgent cu ele
Banca Națională a României (BNR), anunț de ultimă oră. Dacă ai în portofel sau în buzunare astfel de bani, trebuie neapărat să scapi de ei. Iată care sunt bancnotele pe care magazinele din România nu le mai primesc. Ce trebuie să faci cu ele.
Bancnotele pe care magazinele din România nu le mai primesc
BNR, anunț important pentru români. Există câteva tipuri de bancnote ce pot fi refuzate de către comercianți în momentul în care un client intenționează să facă plata în numerar sau cash pentru un anumit produs. Dacă până în prezent obișnuiai să schimbi bancnotele rupte sau lipite la magazin, iată că lucrurile se schimbă.
Comercianții au dreptul să refuze să primească bancnote deteriorare din partea clienților, potrivit BNR, astfel încât, dacă ai astfel de bani în portofel sau buzunare, ar fi bine să încerci să scapi cât mai repede de ei. Bancnotele de acest fel ar putea să nu fie ușor de recunoscut sau procesat de automate, bancomate sau case de marcat.
În plus, dacă o bancnotă este ruptă, prezintă o bucată lipsă, este foarte murdară sau deteriorată în orice alt fel, poate fi dificil pentru un aparat să îi determine valoarea sau autenticitatea. Știai că unii infractori se folosesc de astfel de detalii pentru a-și ascunde falsurile? Există riscul de a pica în capcana de a folosi bani falși, fără să știi.
Bancnotele deteriorate pot să nu fie acceptate de comercianți, din cauza potențialelor dificultăți cu care s-ar putea confrunta și nu numai. Mulți poți să introducă politici potrivit cărora să interzică acceptarea unor astfel de bani. Prin urmare, este bine să încerci să îi schimbi. Poți să faci acest lucru chiar la BNR.
Unde poți să schimbi bancnotele deteriorate, potrivit BNR
Bancnotele care prezintă anumite defecte pot fi schimbate cu altele noi sau care să se afle în stare corespunzătoare la sucursalele BNR, potrivit anunțului făcut de conducerea instituției. Ce trebuie să ai în vedere neapărat este că banii trebuie să prezinte absolut toate elementele de identificare. Altfel, nu pot fi schimbați.
Potrivit BNR, în categoria bancnotelor deteriorate ce pot fi schimbate la sucursalele instituției intră:
- bancnotele cărora le lipsește maximum 40% din suprafață;
- bancnotele rupte și lipite;
- bancnotele micșorate din cauza căldurii;
- bancnotele ce prezintă maximum 40% din suprafață arsă;
- bancnotele mâzgălite, scrise, desenate sau pătate de cerneală.
Bancnotele deteriorate care întrunesc condițiile de mai sus pot fi schimbate cu unele noi la sucursalele BNR și se plătesc cu 100% din valoarea nominală, au mai precizat reprezentanții instituției bancare.