Bancnota românească din 2018 care a ajuns să coste 6.000 de euro. Colecţionarii adevăraţi trebuie să o aibă

de: Ștefan R. Apostol
27 10. 2023

Din când în când, băncile centrale emit un anumit gen de bancnote, unele care rămân în circulație, iar altele sunt doar ca și o modalitate de a celebra anumite personalități sau momente importante din istorie. Este și cazul nostru, în care vorbim de bancnota românească din 2018 care a ajuns să coste 6.000 de euro. Citește mai departe și află despre ce bancnotă este vorba, având în vedere că majoritatea colecţionarilor adevăraţi vor să o aibă.

Ce înseamnă bancnotele comemorative și de ce sunt emise de bănci

Nu de puține ori regăsim pe piață, emise de Băncile Centrale, bancnotele comemorative. Pentru cei care știu puține lucruri despre ele, o bancnotă comemorativă este un tip special de bancnotă emisă de banca centrală sau de autoritatea monetară a unei țări pentru a onora și comemora un eveniment, o persoană sau un eveniment istoric important.

Vezi și: Bancnota din România care se vinde la preț de garsonieră. Mulți români au avut-o în portofel

Iată câteva diferențe esențiale între bancnotele comemorative și bancnotele normale:

  • Desenul și tema: Bancnotele comemorative au un design și o temă unice și distincte, care prezintă adesea imagini, simboluri sau scene legate de evenimentul sau persoana pe care o comemorează.
  • Emisiunea este limitată: Bancnotele comemorative vor intra în circulație, dar emisiunea lor este limitată. Odată ce evenimentul sau ocazia comemorativă a trecut, aceste bancnote vor continua să aibă curs legal până la rechemarea lor de către Banca Centrală. Nu va exista o nouă reemitere.
  • Are o valoare de colecție mai mare: Datorită producției limitate pentru emisiune și a desenelor unice, bancnotele comemorative sunt adesea căutate de colecționarii și pasionații de valută.
  • Pot fi de orice valoare nominală: Bancnotele sau monedele comemorative pot avea valori nominale mai mari sau mai mici.
  • Are valoare legală: Această bancnotă comemorativă are curs legal pe teritoriul statului unde a fost emisă.
  • Este destinată doar circulației temporare: Bancnotele comemorative sunt, de obicei, în circulație pentru o perioadă limitată de timp, care coincide adesea cu evenimentul sau ocazia pe care o comemorează. După această perioadă, ele vor continua să circule, dar nu vor mai fi retipărite din nou.
  • Semnificația sa educațională și culturală: Bancnotele comemorative au adesea un scop educațional și cultural, evidențiind evenimente istorice, personalități sau patrimoniu cultural important. Ele sunt utilizate pentru a promova și a celebra mândria și identitatea națională.

Vezi și: Bancnota din anii 30 care a ajuns să valoreze aproape jumătate de milion de dolari. De ce costă aşa mult, de fapt

În acest caz, este vorba de bancnota comemorativă emisă de BNR în 2018, reprezentând portretele Regelui Ferdiand I și a Reginei Maria. Aceasta este, de fapt, bancnota românească din 2018 care a ajuns să coste 6.000 de euro.

A fost scoasă la vânzare bancnota românească din 2018 care a ajuns să coste 6.000 de euro

Colecționarii, așa cum spuneam anterior, sunt de obicei în căutare de astfel de bancnote sau monede comemorative, mai ales pentru valoarea lor istorică, dar și pentru faptul că pot fi entități unice, și chiar în serii limitate, precum este și bancnota românească din 2018 care a ajuns să coste 6.000 de euro.

Citește și: Bancnota care se dă cu 14.000 de lei. E din România şi are ceva special, la ce sa fii atent

Proprietarul care a scos această bancnotă la vânzare pe OlX, de fapat un set de cinci bancnote, precizează că toate sunt într-o condiție excelentă, fiind protejate cu țipla în care le emitea BNR în 2018. Valoarea la care proprietarul le vinde este de nu mai puțin de 6.000 de euro.

BNR și bancnota comemorativă cu Regele Ferdiand I și Regina Maria

Ca mod de celebrare a celor două capete încoronate ale României, Ferdinand I și Maria, BNR emitea bancnota românească din 2018, pe care o scotea ulterior la vânzare pentru pasionații de istorie și de astfel de unități monetare.

Pe lângă reprezentarea celor doi, bancnotele au și semnătura Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, dar și elementele de identificare. Valoarea intrinsecă a bancnotelor este de 100 de lei.

Află despre: Bancnota din România care se vinde pe o mică avere. Vei obține 50.000 de lei într-o clipă, dacă o ai și tu pe acasă prin sertare

Dacă vor exista sau nu cumpărători pentru bancnota românească din 2018 care a ajuns să coste 6.000 de euro, nu știm, dar în mod cert sunt unități monetare care ar putea face fericit orice colecționar numismatic.