Bancnota din comunism care se vinde cu 5.000 de lei pe internet. Verifică dacă o ai acasă, poți face bani frumoși

de: Ștefan R. Apostol
10 08. 2023

Deși au trecut peste 30 de ani de la căderea blocului comunist instaurat prin revoluția bolșevică, sunt și astăzi mulți nostalgici care vânează diferite efigii ale acelor vremuri, sau colecționari care vând diferite lucruri din acea perioadă. Printre acestea se numără și bancnota din comunism care se vinde cu 5.000 de lei pe internet. Citește mai departe și vezi despre ce bancnotă este vorba.

Nostalgicii și efigiile comunismului

La peste 30 de ani de la căderea comunismului, încă mai există acei nostalgici al acelor vremuri, aceștia fie căutând să achiziționeze obiecte din acele vremuri, precum bancnote, monede, sau alte obiecte, fie scoând la vânzare colecțiile personale, sau creând expoziții cu tematică.

Vezi și: Bancnotele româneşti care se vând cu 11.000 de lei. Aşa faci rost de bani pentru o vacanţă. Vezi dacă le ai şi tu!

Spre exemplu, dacă nu știați, British Museum în 2017 propunea vizitatorilor săi să exploreze istoria și designul bancnotelor comuniste într-o expoziție, deschisă în acel an. Dar titlul expoziției, ”Moneda comunismului”, era, în teorie cel puțin, o contradicție în termeni, potrivit curatorului Thomas Hockenhull.

”În cadrul comunismului deplin, sau al teoriei marxiste, nu ar trebui să existe bani. Este o construcție socială, prin urmare nu ar trebui să existe – și totuși avem în fața noastră dovezile materiale, monede din toate aceste țări care nu reușesc niciodată să elimine banii din economiile lor.”, declara curatorul Thomas Hockenhull.

”Moneda comunismului”, o expoziție a contradicțiilor

De la Revoluția din Octombrie 1917, peste 20 de țări au adoptat o anumită formă de comunism, dar, în același timp, niciuna dintre aceste țări nu a abolit banii.

Același Thomas Hockenhull explica, la deschiderea expoziției din 2017, că răspunsul la această dilemă a refuzului țărilor comuniste de a renunța la bani, că ”era prea dificil, este imposibil să interacționezi cu statele capitaliste fără o formă de schimb monetar”.

”Moneda a fost devalorizată simbolic, pentru a le da cetățenilor un indiciu că nu ar trebui să prețuiască bogăția monetară, ci alte lucruri, cum ar fi interacțiunea socială și accesul la artă și cultură.

A devenit un organ de propagandă de stat, o reprezentare vizuală a aspirațiilor statului și, cu ușurință, cea mai circulată”, a mai explicat Hockenhull.

Vezi și: Bancnotele care se vând cu peste 50.000 de lei. De ce sunt speciale: ”Una este din 2004”

Dar, se pare că și în România, la 34 de ani de la căderea regimului comunist condus de Nicolae Ceaușescu, există colecționari nostalgici care scot la licitații diferite bancnote și monede din acele vremuri, precum este și bancnota din comunism care se vinde cu 5.000 de lei pe internet.

Care este bancnota din comunism care se vinde cu 5.000 de lei pe internet

Conform posesorului, bancnota din comunism care se vinde cu 5.000 de lei pe internet este cea de 100 de lei, apărută pentru prima dată în 1966, iar colecționarul spune că o vinde pentru 5.000 de lei, dar prețul este negociabil.

Vezi și: Bancnotele care se vând cu aproape 20.000 de lei. Puţini le mai au, colecţionarii le vânează!

Același colecționar mai are de vânzare o altă bancnotă, și tot pentru aceeași sumă, fiind vorba de de bancnota de 500 de lei, dar relativ mai recentă, din 1992.

Așa că, dacă ai prin sertare bancnota de 100 de lei pe vremea conumismului, ar putea deveni bancnota care să-ți aducă și ție noroc.