Bancnota din anii ’30 care a ajuns să valoreze aproape jumătate de milion de dolari. De ce costă aşa mult, de fapt
O bancnotă din anii ’30 tocmai ce s-a vândut cu aproape o jumătate de milion de dolari! Recordul a fost stabilit la o licitația Heritage Auctions din Dallas.
Bancnota din anii ’30 care a ajuns să valoreze aproape jumătate de milion de dolari
Presa din Statele Unite ale Americii a scris zilele acestea despre o licitație care s-a ținut la Heritage Auctions din Dallas. Aici s-a vândut recent o bancnotă foarte rară, iar prețul este unul amețitor, semn că sunt foarte mulți colecționari dispuși să ofere sume consistente pentru pasiunea lor.
Mai exact, vorbim despre o bancnotă rară de 10.000 de dolari, care datează din perioada marii crize economice. Această bancnotă a fost vândută la licitaţie cu suma de 480.000 de dolari, conform CNN. A fost emisă în 1934, de Rezerva Federală și a fost certificată de Paper Money Guaranty (PMG). În plus, a fost clasificată Exceptional Paper Quality (EPQ), potrivit casei de licitaţii Heritage Auctions din Dallas. Citește și Bancnota care se dă cu 14.000 de lei. E din România şi are ceva special, la ce sa fii atent
Bancnota, cea mai bine clasificată
Bancnota din Boston, pe care apare chipul secretarului Trezoreriei de atunci al preşedintelui Lincoln, Salmon P. Chase, a ajuns în fruntea licitaţiei de la Long Beach Expo, după ce a fost vândută vineri pentru această cifră record.
„Bancnotele de valoare mare au atras întotdeauna interesul colecţionarilor de toate nivelurile”, a declarat luni, într-un comunicat de presă, Dustin Johnston, vicepreşedinte al diviziei monetare la Heritage Auctions.
„Bancnota de 10.000 de dolari se situează doar după certificatul de aur de 100.000 de dolari emis în 1934, iar dintre cele 18 exemplare clasificate de PMG, acest exemplar este la egalitate pentru cel mai bine clasificat”, a continuat acesta. Citește și Moneda care îți poate aduce 400 de euro. Cine o are în casă e norocos
Bancnota scoasă la licitații de Heritage Auctions din Dallas a bătut recordul precedent, care fusese atins în luna septembrie 2020. Atunci, o bancnotă similară s-a vândut pentru suma de 384.000 de dolari, după cum a declarat miercuri un purtător de cuvânt al casei de licitaţii pentru CNN, adăugând că această vânzare „stabileşte un record pentru o bancnotă din 1934”. El a numit bancnota „un premiu absolut care va avea parte de lumina reflectoarelor în noua sa casă de colecţie”.
Utilizată foarte rar
Bancnota de 10.000 de dolari a fost cea mai mare bancnotă cu cea mai mare valoare nominală care a circulat vreodată în mod public, deși a fost lansată și bancnota de 100.000 de dolari, însă aceasta a fost folosită doar pentru transferul de fonduri între băncile Rezervei Federale, potrivit site-ului Museum of American Finance.
Cu toate acestea, bancnota respectivă care a fost scoasă la licitaţie nu a fost niciodată în circulaţie, potrivit Heritage Auctions. Din cauza lipsei de utilizare, bancnotele cu valori nominale de 500 de dolari sau mai mari au fost scoase din uz în 1969, potrivit site-ului web al US Bureau of Engraving & Printing. În prezent, bancnota de 100 de dolari este cea mai mare bancnotă cu cea mai mare valoare nominală emisă de SUA.