Bancnota care îți poate aduce 3.900 de lei. Caut-o prin casă, poate ți-a rămas de la bunici

Bancnota care îți poate aduce 3.900 de lei. Caut-o prin casă, poate ți-a rămas de la bunici
O bancnotă rară, din 1911 la vânzare pe internet. Ar putea fi bancnota care îți poate aduce 3.900 de lei

În ultima vreme vă tot povestim de colecționarii amatori care vând pe intenet tot felul de monede și bancnote vechi. Sumele variază, dar pot ajunge și la valori astronomice. Un astfel de colecționar a decis să scoată la vânzare o bancnotă rară. Așa că dacă ai o astfel de bancnotă veche, ar putea fi, de exemplu, bancnota care îți poate aduce 3.900 de lei. Caut-o prin casă, poate ți-a rămas de la bunici!

O bancnotă rară, din 1911 la vânzare pe internet. Ar putea fi bancnota care îți poate aduce 3.900 de lei

La o simplă căutare pe OLX, de exemplu, așa cum v-am mai relatat, veți găsi din ce în ce mai mulți vânzători amatori de bancnote sau monede rare. Prin căutările noastre am dat de un alt internaut care a scos la vânzare o singură bancnotă.

În valoarea de 100 de lei, internautul spune că bancnota care îți poate aduce 3.900 de lei, este datată ca fiind emisă în 1911. Internautul spune că este o ediție foarte greu de găsit. Dar, este foarte important să știi cum se poate evalua veridicitatea unei astfel de investiții.

Bancnote romanesti 100lei

Cum se face evaluarea monedelor vechi și a banilor de hârtie

Un prim pas este să știi ce înseamnă valoarea unei astfel de banconte. Practic, există patru tipuri diferite de „valoare” pentru monede și bancnote:

  • Valoarea de carte (sau „de catalog”)
  • Prețul de cumpărare
  • Valoarea de vânzare cu amănuntul
  • Valoarea cu ridicata
  • Valoarea contabilă

Cea din urmă este o medie a prețurilor de vânzare cu amănuntul practicate de mai mulți dealeri pentru o anumită monedă sau bancnotă. Cu alte cuvinte, prețul mediu cu care dealerul mediu ar vinde-o. Acest preț se numește valoare „de carte” deoarece îl găsiți de obicei într-o carte publicată, cum ar fi Standard Catalog of World Coins.

Prețul de cumpărare este prețul pe care un dealer ar fi dispus să vi-l plătească dacă i-ați vinde moneda sau bancnota.

Valoarea de vânzare cu amănuntul este prețul la care un dealer v-ar vinde o monedă sau o bancnotă. Prin urmare, dacă un dealer dorește să rămână în afaceri, acesta oferă de obicei prețuri de cumpărare mai mici decât prețurile de vânzare cu amănuntul.

Valoarea cu ridicata este prețul la care un dealer ar vinde o monedă unui alt dealer. Valoarea cu ridicata poate fi, de asemenea, un preț redus pe care un dealer l-ar accepta de la un cumpărător care cumpără în cantități mari.

Factori care afectează valoarea

Există mai mulți factori care influențează valoarea unei monede sau a unei bancnote:

  • Raritatea
  • Cererea
  • Starea sau calitatea

Raritatea implică numărul, sau  tirajul, de monede sau bancnote care au fost produse inițial. Raritatea implică, de asemenea, numărul acelor monede sau bancnote care mai există în prezent.

Cererea variază în funcție de popularitatea și disponibilitatea unei monede sau bancnote. Cererea poate fi mai mare sau mai mică în diferite zone ale lumii sau în diferiți ani. Pentru a vedea cererea în acțiune, uitați-vă la prețurile de pe pagina de monede și bancnote de pe eBay, atunci când mai mulți oameni doresc să cumpere un anumit obiect, o cerere mare, prețul crește adesea.

Stare sau grad

Majoritatea ghidurilor de prețuri oferă valori pentru mai multe grade. Monedele și bancnotele pot fi clasificate de la „mint” sau „necirculat”, fără semne de uzură, la „slab”. Atunci când o bancnotă este în stare perfectă, aceasta valorează mai mult decât aceeași bancnotă în stare proastă. Există standarde specifice care definesc ce înseamnă „mentă”, „slabă” și alte grade.

Concluzie

După cum vedeți, înainte de a investi în astfel de bancnote, sunt câteva lucruri importante de știut. Dar, dacă le știți deja, atunci va fi mai ușor în a aprecia cu adevărat valoarea unei bancnote su a unei monede rare scoase la vânzare.