Băncile se opun măsurii de amânare a ratelor. În ce condiții spun că este benefică OUG

de: Emanuela Pană
31 03. 2020

Reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi cei ai Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPBR) sunt de părere că amânarea plății ratelor la credite pe o perioadă de nouă luni poate conduce la o alocare nejustă a rezervelor sistemului bancar, care dăunează capacității de redresare a economiei.

Băncile se opun amânării ratelor

Cele două organizații consideră că o varianta mai potrivită ar fi găsirea de soluții individualizate pentru clienţii băncilor şi nu recomandă măsurile „universale” cum ar fi amânarea plății ratelor pe o periadă de nouă luni, care ar duce la afectarea gravă a lichidităţii sistemului bancar, și care nu se pliază pe diversitatea de situaţii cu care se confruntă clienţii.

„Asociaţia Română a Băncilor şi Consiliul Patronatelor Bancare din România, organizaţii care reprezintă toate instituţiile bancare active pe piaţa românească, consideră că abordarea individuală a cazurilor clienţilor, persoane fizice şi juridice, afectaţi de pandemia de COVID-19 reprezintă cea mai corectă şi eficientă abordare pentru soluţionarea reală a dificultăţilor financiare ale clienţilor, fără afectarea lichidităţii sistemului bancar”, transmit cele două organizații printr-un comunicat.

Reprezentanții acestora solicită în aceste momente, când ne confruntăm cu o criză sanitară fără precedent care lovește în toate industriile, echilibru și rațiune economică în gestionarea resurselor sistemului financiar, pentru a „nu rămâne fără tracţiune în activitatea de creditare şi mai ales, să nu fie afectate lichiditatea şi capitalizarea băncilor”, care reprezintă principalele motoare de redresare economică după ce starea provocată de pandemia de coronavirus se va fi terminat.

„Economia României are nevoie să rămână agilă”

Cele două organizații accentuează faptul că evoluția sistemului bancar și a economiei țării noastre în perioada post criză este în strânsă legătură cu responsabilitatea cu care sunt alocate resursele financiare acum.

Responsabilitatea în alocarea resurselor este definitorie

„Aceste măsuri au rolul de a conserva capacitatea băncilor, în calitatea lor de Infrastructură Critică Naţională, de a rămâne solid capitalizate şi cu indicatori de lichiditate în acord cu reglementările naţionale şi internaţionale, pentru a evita afectarea stabilităţii financiare. Considerăm că economia României are nevoie să rămână agilă şi că trebuie să dimensionăm stimulul de amânare a plăţii ratelor pe o perioadă adecvată. Utilizarea resurselor sistemului financiar e necesar a se face cu înţelepciune, pentru a le putea avea la dispoziţie şi după această perioadă de eforturi deosebite”, se mai arată în comunicat.