Banca din România care cumpără bani vechi. Ce poți să faci dacă s-au rupt sau deteriorat

de: Ana Chivu
08 07. 2022

O bancă din România cumpără bani vechi. Cu siguranță mulți români au astfel de bancnote sau monede deteriorate uitate printr-un dulap. Ce poți să faci cu aceștia dacă se află într-o stare proastă? Nu trebuie să te gândești că sunt pierduți și că trebuie să îi arunci direct sau să îi păstrezi pentru amintire, ci poți să îi schimbi. Cum trebuie să faci asta și ce bancă de la noi îi cumpără?

Ce poți face cu banii vechi: o bancă din România îi cumpără

Cu siguranță ai auzit măcar un apropiat care a găsit bani în casă care nu mai sunt buni. Mulți dintre români care nu îi colecționează sau nu vor să îi păstreze ca amintire se gândesc la ce mai pot face cu ei.

Află că banii uzați, vechi sau deteriorați se pot schimba la Banca Națională a României. Mai mult decât atât, poți să îi trimiți într-un plic la sucursalele regionale ale BNR din: București, Craiova, Cluj-Napoca, Constanța, Iași și Timișoara. Cheltuielile de trimitere a banilor vor fi suportate de BNR.

“Bancnotele imprimate pe suport de polimer şi monedele metalice din vechea emisiune pot fi preschimbate pe termen nelimitat, fără taxe şi comisioane, conform reglementărilor de denominare”, informează BNR.

Contravaloarea taxelor poștale aferente sunt suportate de instituție

Poți să înlocuiești banii deteriorați sau uzați la BNR fără taxe și comisioane. Trebuie să știi că dacă banii care au însemnele lipsă mai mult de 40% sau care nu prezintă toate elementele de identificare nu se pot rambursa solicitantului. Orice român poate să înlocuiască banii prin prezentarea la un ghișeu special din sucursalele menționate mai sus sau prin poștă.

“Însemnele monetare prezentate se ramburseaza integral (100% din valoare), chiar dacă acestea prezintă lipsuri, în limitele legale admise, dar numai în condiţiile în care acestea se pot identifica fără rezerve.

Însemnele monetare cărora le lipseşte mai mult de 40% din suprafaţă sau care nu prezintă toate elementele de identificare nu se pot rambursa solicitantului”, explică oficialii BNR. Înlocuirea se face fie prin prezentare la ghişeul special al uneia dintre sucursalele menţionate, fie prin trimitere prin poştă.

Atât în cazul preschimbării însemnelor monetare care nu mai au putere circulatorie, cât și în cazul schimbului însemnelor monetare uzate sau deteriorate, primite de la populație prin poștă, contravaloarea taxelor poștale aferente remiterii către petenți a numerarului schimbat va fi suportată de BNR”, se arată în explicațiile băncii centrale despre cumpărarea banilor uzați, deteriorați sau care nu mai sunt în funcțiune.