Bacalaureat 2019. Ce subiecte au căzut la Limba și literatura maternă. Vezi PDF

de: Daniel Ștefan
02 07. 2019

Bacalaureat 2019. Marți, 2 iulie, elevii care fac parte din anumite minorități naționale, susțin proba scrisă la Limba și literatura maternă. Subiectele vor fi afișate și pe Edu.ro în cursul acestei zile. În momentul în care vor apărea cele oficiale, le vom publica și aici, în acest articol, ca să fii la curent cu ce s-a dat la a doua probă la BAC.

Bacalaureat 2019: Ce subiecte au căzut la Limba și literatura maternă

Toți elevii din cadrul anumitor minorități naționale (și nu numai) care au studiat în perioada liceală și limba maternă, susțin azi proba scrisă la această disciplină. Asta înseamnă că acești elevi vor avea o notă în plus care va fi luată în calcul atunci când se va face media obținută la BAC.

La fel ca restul probelor, examenul de Bacalaureat la Limba maternă a început la ora 9:00, așa că subiectele n-au fost încă publicate și în mediul online. De îndată ce vor fi afișate pe Edu.ro de către Inspectoratele școlare, le vom afișa și noi.

Până atunci, îți propunem câteva modele de subiecte la această disciplină, așa cum s-au dat în anul precedent. În total, sunt opt limbi la care se susține proba:

Proba scrisă la Limba croată

Proba scrisă la Limba germană

Proba scrisă la Limba italiană

Proba scrisă la Limba maghiară

Proba scrisă la Limba sârbă

Proba scrisă la Limba slovacă

Proba scrisă la Limba turcă

Proba scrisă la Limba ucraineană

Bacalaureat 2019: incidentele au apărut încă de la prima probă scrisă

Elevii n-au voie în sălile de examen decât cu instrumentele de scris

Luni, 1 iulie, s-a desfășurat prima probă scrisă la acest examen, la Limba și literatura română. Anul acesta, s-au înscris la BAC peste 130.000 de absolvenți de liceu, din toată țara. Dintre aceștia, peste 14.000 sunt doar în București.

După cum era de așteptat, au apărut incidente încă de la primul examen. Ai fi zis că regulamentul este destul de clar și că sancțiunile sunt destul de severe pentru tentativele de fraudă, dar unii elevi n-au ținut cont de ele și au fost prinși de supraveghetori că au încercat să copieze.

Mai mulți elevi din anumite județe și din București au fost prinși că aveau, în timpul examenului, telefonul mobil asupra lor. Mai multe detalii despre aceste incidente poți citi AICI.

În prezent, este cam greu să scapi neobservat cu telefonul în buzunar, având în vedere că gadgeturile au devenit tot mai mari.

Bacalaureat 2019: regulament

La fel ca în cazul oricărui alt examen național, elevii și cadrele didactice trebuie să respecte anumite reguli strice pentru buna desfășurare a probelor scrise și pentru evitarea fraudelor. Toate probele sunt monitorizate audio-video. Sistemele de supraveghere trebuie să fie funcționale și active atât în sălile unde se desfășoară examenele, cât și în sălile unde sunt tipărite și sigilate fișele cu subiecte, precum și fișele pe care elevii le vor rezolva.

Toate probele scrise încep la ora 9:00 sau cu o mică întârziere, de la caz la caz, în funcție de cât de eficient se împart subiectele. Examenul începe din momentul în care toți elevii au primit subiectele. Ei la dispoziție trei ore pentru rezolvare. Chiar dacă nu știi să rezolvi niciun subiect, nu poți să ieși din sală decât după o oră și jumătate.

În sălile de examen, elevii n-au voie să aibă asupra lor ghiozdane, rucsacuri, genți, telefoane mobile și alte dispozitive electronice sau cărți, caiete, fițuici etc., orice ar putea fi sursă de inspirație. În sala de examen se intră doar cu instrumentele de scris și cu buletinul, iar elevii trebuie să se prezinte la liceu în intervalul ora 7:30 – 8:30.

Dacă ești prins cu unul dintre obiectele interzise mai sus menționate, chiar dacă le folosești sau nu, vei fi scos din examen, lucrarea va fi notată ca fraudă și nu vei mai putea susține iar BAC-ul nici la următoarele două sesiuni.